Prva slika majke Slavice sa djecom nakon 4 godine agonije: Danas je prvi dan našeg budućeg života
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Prva slika majke Slavice sa djecom nakon 4 godine agonije: Danas je prvi dan našeg budućeg života

Danas je veliki dan za porodicu Burmazović jer su posle četiri godine razdvojenosti, djeca i majka ponovo zajedno.

Troje djece Slavice Burmazović, koju je njen bivši suprug odveo u Iran, danas su stigla u Beograd, a majka je nakon dolaska djece u Srbiju izjavila da je presrećna:

"Osjećam se kao najsrećnija majka na svijetu" rekla je Slavica Burmazović nakon susreta sa djecom na aerodromu "Nikola Tesla", prenosi B92.

Prije nego što su djeca stigla u Srbiju Slavicu su preplavile emocije:

"Kako se sada osjećam ne mogu da opišem. Danas je prvi dan našeg budućeg života", rekla je Slavica za "Novosti", dok je čekala da sleti avion sa njenom djecom, Esmom (15), Ajšom (14) i Tarikom (8).

Podsjetimo, bivši suprug Slavice Burmazović, Turčin Ejup Sabri Jundžu, odveo je troje djece bez majčine dozvole 2015. godine u Tursku. Prvostepenom presudom suda djeca su u martu 2016. godine vraćena majci, ali je otac, uprkos zabrani, napustio teritoriju Turske i otišao u Iran sa njima.

Ejup je najstariju ćerku Esmu, tada dvanaestogodišnjakinju, namjeravao da uda u Iranu, ispričala je tada Slavica, moleći za pomoć ispred Vlade Srbije.

Turski sud je 2016. godine donio presudu da se Slavičina i Ejupova djeca Esma, Ajša i Tarik vrate u Srbiju sa majkom. Presuda je postala pravosnažna u septembru 2016. godine.

Prvo se Tarik izjasnio da želi da živi sa majkom Slavicom, a potom i obije ćerke. Kada je sudija obavijestio Ejupa da djeca žele da žive sa majkom, on je rekao da to može da razumije.

"Ćerka i sin su mali i potrebna im je majka. Nudio sam Slavici da dolazi na svakih 15 dana u Tursku o mom trošku i da vidi djecu", rekao je tada Ejup na sudu.

Tokom suđenja saslušani su maćeha i komšinice Jundžuovih, a psiholog, pedagog i socijalni radnik razgovarali su sa djecom i utvrdili da su djeca neuhranjena, maltretirana i zlostavljana.

"Kad god smo dolazili na Ejupovu adresu, nikog nije bilo kod kuće. Nije se odazivao na naše pozive", rekla je tada socijalna radnica.

Ejup je 2015. godine djecu oteo tako što ih je bez Slavičine saglasnosti odveo na Aerodrom “Nikola Tesla”, prošao pograničnu policiju i odletio za Tursku. Od tada Slavica pokušava da vrati djecu, a sada je konačno uspjela.

Treći osnovni sud u Beogradu doneo je 2016. godine privremeno rješenje po kojem se starenje nad djecom povjerava Slavici do pravosnažnosti postupka.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je krajem 2016. godine da je od vlasti Turske zatraženo da preduzme konkretne korake i da očekuje da će poštovati presudu sopstvenog suda o vraćanju djece Slavici Burmazović.

Danas je, poslije 4 godine agonije, drama porodice Burmazović konačno završena, a djeca su napokon u zagrljaju svoje majke.

Na osnovu dogovora ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića i ministra spoljnih poslova Irana Mohamada Zarifa, koji se lično angažovao kako bi se ovaj slučaj okončao u najkraćem periodu, djeci je omogućeno da se vrate majci Slavici Burmazović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.