Bagdadi identifikovan uz pomoć DNK analize njegovog donjeg veša
Bagdadi

Bagdadi identifikovan uz pomoć DNK analize njegovog donjeg veša

Vođa Islamske države Abu Bakr al Bagdadi identifikovan je uz pomoć DNK analize njegovog donjeg veša, koje je ukradeno prije nego što su ga specijalci SAD ubili.

Kako piše Al Džazira, koja se poziva na izvor iz Sirijskih demokratskih snaga, Al Bagdadijev donji veš ukrao je tajni agent upravo s namjerom da se DNK analizom potvrdi da je riječ o vođi ID.

Polat Kan, viši savjetnik kurdske SDF milicije, do detalja je opisao kako su njihove obavještajne snage pomogle Amerikancima da lociraju i identifikuju Al Bagdadija.

"Naš izvor, koji je bio u mogućnosti da stigne do Al Bagdadija, donio nam je njegov donji veš kako bismo na njemu izvršili DNK analizu I budemo 100 odsto sigurni da je riječ o Al Bagdadiju", rekao je Kan.

Prema njegovim riječima, samo sati su dijelili akciju SAD specijalaca i premještanja Al Bagdadija na novu lokaciju.

Kan je rekao i da su Kurdi, o čijoj ulozi u lociranju, identifikaciji i ubistvu Al Bagdadija govorio i američki predsjednik Donald Tramp, na slučaju Al Bagdadija radili od 15. maja zajedno sa agentima CIA. "Al Bagdadi se spremao da ponovo promijeni lokaciju, odnosno da se premjesti u grad Jarablus, kada se dogodila operacija američkih komandosa", kazao je on.

"Svi obavještajni podaci i prostup Bagdadiju, kao i identifikacija njegovog skloništa su rezultat našeg rada. Naš obavještajac je slao koordinate, usmjeravao napade iz vazduha, učestvovao i učinio da ta operaciju bude uspješna do poslednjeg trenutka", istakao je Kan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.