Slika iz 13. vijeka nađena u kuhinji prodata  za 24 miliona eura
Foto: AFP/Getty Images

Autor Čimabue

Slika iz 13. vijeka nađena u kuhinji prodata za 24 miliona eura

Davno izgubljena slika čuvenog italijanskog umjetnika pronađena je u kuhinji starije Francuskinje i prodata na aukciji za 24 miliona eura.

Riječ je o djelu Ruganje Hristu (Christ Mocked), čiji je autor Čimabue, najpoznatiji firentinski slikar sa kraja 13. i početka 14. vijeka.

Slika je otkrivena prošlog mjeseca na sjeveru Francuske i očekivalo se da na aukciji dostigne cijenu od tek šest miliona eura.

Iz aukcijske kuće Akteon kažu da je najvišu ponudu dao anonimni kupac sa sjevera Francuske, postigavši novi svjetski rekord kada je riječ o srednjevekovnim slikama prodatim na aukciji.

„Kad se na tržištu pojavi jedinstveno djelo umjetnika kao što je Čimabue, morate biti spremni za iznenađenja", objašnjava za agenciju Rojters aukcioner Dominik la Koent.

Slika je godinama visila iznad šporeta kuće u gradu Kompjenju, na sjeveroistoku Francuske.

Primijetio je aukcioner i savjetovao vlasnike - koji su vjerovali da je riječ o staroj ikoni male vrijednosti - da je odnesu na procjenu.

Stručnjaci su sliku ispitali infracrvenim svjetlom, kako bi utvrdili postoje li sličnosti sa ostalim Čimabueovim radovima, što se pokazalo kao tačno.

Čimabue, poznat i kao Čeni di Pepo, rođen je u Firenci, a bio je umjetnik iz perioda tranzicije srednjevjekovne ka renesansnoj umjetnosti.

Slika je prilično mala, razmjere su tek 20 sa 26 centimetara.

Vjeruje se da je riječ o poliptihu - većem djelu od više scena, podijeljenih na nekoliko tabli, a da datira iz 1280. godine.

Slika opisuje Hristovo raspeće, a još dvije table iz te serije nalaze se u Nacionalnoj galeriji u Londonu i Frik kolekciji u Njujorku.

BBC

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.