Vlada daje dva miliona iz kapitalnog budžeta  za kupovinu Oboda
Zgrada Vlade CG

Ove godine

Vlada daje dva miliona iz kapitalnog budžeta za kupovinu Oboda

Vlada namjerava da ove godine izdvoji više od dva miliona eura iz kapitalnog budžeta za kupovinu nekadašnjeg kompleksa Gornjeg Oboda, pokazuju podaci u koje su Dnevne novine imale uvid.

Naime, Uprava javnih radova dostavila je Ministarstvu finansija zvaničnu Informaciju o neutrošenim sredstvima u kapitalnom budžetu za ovu godinu, kao i predlog njihovog preusmjeravanja na druge projekte.

Vlada je na prošloj sjednici usvojila ovaj dokument u kojem se navodi da će opredijeljena, ali nepotrošena sredstva u okviru devet programa za navedeni period iznositi skoro 6,27 miliona eura.

Dalje se precizira da je u okviru programa Razvojni projekti Prijestonice Cetinje preostalo blizu 1,14 miliona eura koji su bili namijenjeni sanaciji sportskih sala, rekonstrukciji Dječije bolnice, ulica i vodovodne mreže, izgradnji stadiona sa atletskom stazom i izložbenog prostora, te izgradnji i opremanju Centra za kulturu.

Kako predviđeni radovi do sada nisu ni počeli, ovaj iznos biće pridružen već izdvojenom milionu eura koji je kroz isti budžet opredijeljen za kupovinu nekadašnjem kompleksa Gornjeg Oboda.

Najviše neutrošenog novca bilo je namijenjeno izgradnji i rekonstrukciji administrativnog prostora za rad državnih organa. Čak 3,6 miliona eura trebalo je da se iskoristi za buduće objekte Državne revizorske institucije, Monstata, Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i zatvora u Danilovgradu i Mojkvocu, te rekonstrukciju objekta u Gusinju, kompleksa kasarne Masline.

Kako su ovi projekti tek u tenderskoj ili fazi izrade tehničke dokumentacije, očigledno se na njima neće značajnije raditi u 2019. godini. Za objekte kulture Muzej savremene umjetnosti u Podgorici, rekonstrukciju Zetskog doma na Cetinju i druge radove na zaštićenim i drugim objektima, nije utrošeno 170.000 eura.

Za dvoranu Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Nikšiću, školsku salu u Rožajama i Gusinju, otvoreni bazen u Pljevljima i zapadnu tribinu FK Sutjeska ostalo je 590.000 eura. Nisu počeli ni radovi na putu prema rizortu Monte Rose na Luštici i pješačkom mostu u Beranama vrijedni 100.000 eura, kao ni rekonstrukcija dva objekta doma zdravlja u Podgorici, trafostanice i dokumentacija za budući urgentni blok Kliničkog centra od 120.000 eura.

Zbog nezapočete izgradnje domova za stare u Plavu i Rožajama preostalo je 50.000 eura. Najviše nezapočetih projekata je iz oblasti obrazovanja, i to vrtići u Podgorici, Ulcinju, Pljevljima, dvije osnovne škole u glavnom gradu, školska sala u Bijelom Polju i rekonstrukcija objekata u Herceg Novom u ukupnom iznosu od 300.000 eura.

U usvojenoj informaciji dati su i predlozi nove namjene ovog novca. Za izgradnju lokalnih puteva, gradskih saobraćajnica, te pasarele sa šetalištem u Mojkovcu određeno je 2,35 miliona eura. Za objekte obrazovanja namijenjeno je 1,37 miliona eura koji bi trebalo da budu utrošeni u radove na vrtićima u Baru i Tuzima, srednjoj školi u Golubovcima, osnovnoj školi u Bijelom Polju, kompleksa Akademije umjetnosti na Cetinju, kao i rekonstrukciju škole i vrtića u Rožajama. Za potrebe radova u ski-centrima, valorizacije Đalovića pećine i Kuće voća u Andrijevici opredijeljen je 1,41 milion eura.

Prije nego što ovaj plan preraspodjele sredstava iz kapitalnog budžeta bude usvojen, Ministarstvo održivog razvoja i turizma treba da iznese svoj stav o ovim predlozima. Nakon toga Ministarstvo finansija može pristupiti preraspodjeli sredstava.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.