Predsjednik Čilea smijenio osam ministara kako bi smirio najveću političku krizu
Foto: Beta/AP

Predsjednik Čilea smijenio osam ministara kako bi smirio najveću političku krizu

Čileanski predsjednik Sebastijan Pinjera smijenio je osam ministra kako bi smirio najveću političku krizu otkako je 1990. Čile ponovo postao demokratska zemlja.

Među smijenjenima našli su se ministri unutrašnjih poslova i finansija.

Prošlonedjeljni protesti koji su izmakli kontroli već su naveli Pinjeru, milijardera iz desnog centra koji je na izborima 2017. pobijedio ljevicu, da obeća promjene u korist radničkih slojeva.

Obećao je da će povećati minimalac i penzije, smanjiti cijene ljekova i javnog prevoza i osigurati odgovarajuću zdravstvenu brigu.

Pinjera je otpustio ministra unutrašnjih poslova Andreasa Čedvika, svog rođaka i čovjeka od povjerenja koji se ovih dana našao na meti kritika jer je demonstrante nazvao kriminalcima. Desničara Čedvika zamijenio je Gonzal Blumel, a na mjesto dosadašnjeg ministra finansija Felipa Laraina imenovan je Ignjasio Brionesa, profesor ekonomije.

“Čile se promijenio pa mora i vlada da se promijeni kako bi se suočila sa novim izazovima”, rekao je Pinjera u govoru iz predsjedničke palate koji je prenosila televizija.

Ovo je treći put da Pinjera pravi reorganizaciju vlade u nešto više od godinu i po dana.

Proteste kakvi do sad nisu viđeni uzrokovalo je poskupljenje karata za podzemnu željeznicu za više od tri odsto. Uprkos povlačenju te odluke, nezadovoljstvo u zemlji ne jenjava.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.