SNP:Crnogorske ambasade u Italiji i Njemačkoj nisu dostavljale račune
SNP

SNP:Crnogorske ambasade u Italiji i Njemačkoj nisu dostavljale račune

Crnogorska javnost upoznata je sa činjenicom da naši diplomatski predstavnici nisu primjer u poštovanju zakona i pridržavanju diplomatskog protokola. Stoga, najnoviji primjeri kršenja propisa nisu nas iznenadili, navodi se u saopštenju SNP-a.

Kako ističu iz ove partije, državna revizorska institucija je utvrdila da crnogorske ambasade u Italiji i Njemačkoj nisu dostavljale račune za potrošenu gotovinu i izvještaje o korišćenju službenih vozila.

"Takođe, nisu dostavljale Ministarstvu vanjskih poslova predloge budžeta za narednu godinu, niti su imale adekvatnu dokumentaciju za potrošeni novac.

Predstavništva u Italiji i Vatikanu, koja vode Sanja Vlahović i Miodrag Vlahović, nisu vodila pomoćne evidencije blagajničkog poslovanja iako su to dužna da rade. Osim toga, u ambasadi Crne Gore u Vatikanu osoblje je zapošljavano bez odobrenja Ministarstva vanjskih poslova", navode iz SNP-a.

Prekoračena su kako dodaju iz ove partije i ograničenja za naknade zakupa stanova diplomatskog osoblja, a oni su u nekim slučajevima propuštali da obavijeste predstavništva o visini i namjeni odobrenih sredstava za tekuću godinu.

"Ovi flagrantni primjeri kršenja zakona i unutrašnjih pravilnika Ministarstva vanjskih poslova predstavljaju još jedan dokaz javašluka i bahaćenja koji vladaju u diplomatsko-konzularnom aparatu Crne Gore. Dok naši građani jedva sastavljaju kraj s krajem, oni koji nas predstavljaju u inostranstvu i koje plaćaju isti ti građani oglušuju se o zakone i daju sebi za pravo da troše i ono što im ne pripada.

Jedan od prvih koraka nove vlasti, čiji će dio biti Socijalistička narodna partija, biće racionalizacija i profesionalizacija diplomatsko-konzularne mreže, kako bi se eliminisao ovakav način rada i neprimjereno ophođenje prema državnim resursima", zaključuje se u saopštenju SNP-a.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.