I juče katastrofalni podaci za sumpor dioksid u Pljevljima, nadležni ćute
Foto: PV Infomer

I juče katastrofalni podaci za sumpor dioksid u Pljevljima, nadležni ćute

U nedelju 27. oktobra satne koncentracije sumpor dioksida dostigle su katastrofalne koncentracije u vazduhu uu Pljevljima, registrovane sa Mjerne stanice u Gagovića imanju.

Satne koncentracije sumpor dioksida i juče kao i u većini proteklih dana počnu bilježiti izuzetno visoke koncentracije štetnih materija u vazduhu oko podneva i to obično traje u kontinuitetu po nekoliko sati da bi se posle toga vratile u neku prihvatljivu normalu, piše PV Informer.

Ono što posebno zabrinjava je činjenica da je u proteklim danima nekoliko puta iznos sumpor dioksida prelazio 500 mikro grama po metru kubnom što predstavlja prag obavještavanja građana i nadležnih institucija ali ograšavanja nadležnih i obavještavanja građana nema.

Kratkoročni akcioni plan za Opštinu Pljevlja u slučaju prekoračenja ili rizika od prekoračenja praga upozoravanja za sumpor(IV)oksid SO2 predviđa:

-Postupanje u periodu u kojem postoji opasnost od prekoračenja praga upozorenja za sumpor(IV) oksid SO2 ili je prag upozorenja prekoračen.

*Prvi korak – stanje pripravnosti – obavještavanje mreže institucija za sprovođenje akcionog plana

*Drugi korak – upozorenje(prekoračen prag) obavještavanje javnosti

*Treći korak – trajanje prekoračenja 3 sata – prvi set mjera

*Četvrti korak – trajanje prekoračenja preko 12 sati – drugi set mjera

*Peti korak – trajanje prekoračenja preko 24 sata – treći set mjera

*Šesti korak – Prestanak sprovođenja mjera, povratak na normalno stanje – 24 sata su srednje satne koncentracije ispod granične vrijednosti (350 µg/m3 )”.

Iako je već nekoliko puta prekoračen prag obavještavanja nadležni ne reaguju, iako ih drugi korak na to obavezuje, piše PV Informer. 

Drugi korak – Upozorenje (prekoračen prag) obavještavanje javnosti Mreža institucija/kontakt osobe za sprovođenje akcionog plana dobijaju informaciju o izmjerenim koncentracijama koje su iznad praga upozorenja. Agencija za zaštitu prirode i životne sredine obavještava javnost, postavljanjem saopštenja za javnost na sajt Agencije i šalje obavještenje svim elektronskim i štampanim medijima. Institut za javno zdravlje intenzivira aktivnosti – izdavanje preporuka za zaštitu zdravlja tokom visokog prisustva zagađujućih materija u vazduhu. Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju vrši analizu meteorološke situacije i dostavlja izvještaje mreži institucija. Centar za ekotoksikološka ispitivanja vrši dodatne provjere statusa rada instrumenata. Lokalna samouprava odnosno Opštinski tim za upravljanje u vanrednim situacijama je u stanju pripravnosti i izdaje saopštenje za građane putem lokalnih medija. Veliki zagađivači su u stanju pripravnosti.

Nema obavještavanja građana sa zvaničnog sajta opštine Pljevlja, a ne oglašava se ni lokalni javni emiter TV Pljevlja čiji je osnivač opština Pljevlja. Nema reakcije ni iz nadležne Agencije za zaštitu prirode i životne sredine Crne Gore.

Za očekivati je da nadležni organi počnu raditi svoj posao, da otkriju izvor zagađenja i o tome obavjeste građane Pljevalja kako ih inače zakon obavezuje,piše PV Informer.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.