Sprema li Islamska država krvavu osvetu za Bagdadija?
Bagdadi

Sprema li Islamska država krvavu osvetu za Bagdadija?

Islamska država vjerovatno će iskoristiti smrt lidera Abu Bakra al Bagdadija da ponovo okupi svoje sledbenike u ime osvete.

Međutim, čini se da su dani njihovih žestokih borbi do posljednjeg daha ipak prošli, ocjenjuje britanski BBC.

Vođa ID u Siriji Abu Ajman al Iraki ostao je sam sa šest boraca u svojoj posljednjoj bitki, a ID ga je ostavila na milost kurdskih snaga koje su ga ubile, navodi BBC, podsjećajući da na vrhuncu moći ID njihovi vrhovni zapovjednici nisu bili na prvim linijama fronta.

Budućnost ID više zavisi od situacije u Siriji nego od Bagdadijevog nasljednika, ocjenjuje britanski javni servis.

Situacija na sjeveroistoku Sirije potvrđuje da, iako međunarodna koalicija protiv ID smatra smrt Bagdadija simboličnom pobjedom, lokalne tenzije predstavljaju glavno gorivo za moguće uskrsnuće ID, ali je prisutnost koalicionih snaga ono što obeshrabruje njihovo ponovno jačanje.

Ipak, na nestabilnom istoku Sirije veliki broj zatvorenih pripadnika ID može da se ponovo organizuje, prenosi portal Indeks.

Kampovi u kojima su ti pripadnici ID zatvoreni mnogo su veći nego njihova američka verzija na jugu Iraka, gdje je Bagdadi tokom devet mjeseci zarobljeništva 2004. godine stvarao kontakte i razvijao mrežu koja ga je na kraju dovela do funkcije vođe samoprozvanog kalifata.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.