Velika je vjerovatnoća da s kafom pijete i samljevene insekte
Ilustracija

Velika je vjerovatnoća da s kafom pijete i samljevene insekte

Ako je vaša kafa napravljena od prethodno samljevenog zrna, postoji poprilično velika šansa da u njoj pijete samljevene insekte, a da toga niste ni svjesni.

Profesor biologije sa Univerziteta u Montani, Daglas Emlen, u jednom je intervjuu ispričao svoje dogodovštine sa studijskog putovanja. Naime, njegov profesor s kojim je putovao je bio pravi zavisnik od kafe, pa su zbog njega svako malo morali tražiti kafiće koji pred njim melju svježu kavu. 

"Stvarno smo puno vremena trošili kako bismo nahranili njegovu zavisnost, jer mu je trebala kafa svakih par sati. Na kraju mi je konačno objasnio da mora piti samo prava zrna kafe koja su samljevena pred njime, zbog toga što ima jake alergijske reakcije na insekte", prisjetio se Douglas Emlen, prenosi News.

Mljevena kafa, koju kupujete u teglama, prethodno se skladišti u velikim gomilama zrna kafe u kojima se nalaze i insekte. Te velike hrpe zrnaca se ne mogu nikako filtrirati, tako da se sve zajedno melje.

"Američki standardi za kontrolu hrane i ljekova dopuštaju da u zrnima kafe bude do 10 posto prljavštine i insekata", rekao je dr. Emlen.

Nije samo kafa ta koja sadrži ostatke insekata, razne namirnice koje svakodnevno unosimo u sebe takođe sadrže njihove dijelove.

"Na primjer, u SAD-u je dozvoljeno 60 mikroskopskih fragmenata insekata i jedna dlaka glodavaca u 100 grama čokolade. U pšeničnom brašnu toleriše se 150 dijelova insekata u 100 grama proizvoda, a u tjestenini 225 dijelova u 225 grama. Voćni sokovi smiju sadržavati do pet jaja muve i jednog crva na 250 mL da bi bili prihvatljivi za tržište", piše Dunja Turk za Bioinstitut blog.

Prema tome, američka istraživanja su došla do rezultata da godišnje hranom u organizam unesemo 0,5 do 1 kilogram insekata.

Uprkos tome što ovo saznanje u nama budi gađenje, ne morate se brinuti, jer ako niste alergični na insekte, njihovi ostaci u hrani nisu štetni za vaše zdravlje.

Index.hr

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.