Ovo su promjene sa kojima se žene suočavaju u perimenopauzi
Ilustracija

Ovo su promjene sa kojima se žene suočavaju u perimenopauzi

Sve žene znaju da ih čeka trenutak kada će se menstruacija završiti, a one ući u menopauzu. Mnoge od ovog prirodnog procesa dobijaju napad panike, ali postoje i one koje ga željno iščekuju.

Međutim, ono što mnoge žene ne znaju, jeste pojava simptoma koji ukazuju da se menopauza bliži, a to je perimenopauza.

Perimenopauza u prosjeku traje tri do četiri godine, i obično počinje u kasnim 40-im. Nije rijedak slučaj da ona traje i svega nekoliko mjeseci, ali i čitavu deceniju, kada može početi u 30-im.

Tokom perimenopauze, menstrualni ciklus žene postaje nepravilan. Žene koje nikada nisu rađale, i one koje su rano ušle u pubertet ili imaju kratak menstrualni ciklus, imaju veću vjerovatnoću da će doživjeti i perimenopauzu ranije.

Šta se događa sa hormonima?

Jajnici proizvode ženske hormone estrogen i progesteron, koji kontrolišu menstruaciju i ovulaciju. Od kasnih 30-ih broj jajnih ćelija u jajnicima se brže smanjuje.

Nivo estrogena se mijenja, tačnije naglo opada oko dvije godine pred menopauzu i stabilizuje se oko dvije godine posle.

Progesteron takođe opada pred menopauzu, jer nastaje samo ako se jajna ćelija izbaci. Nedostatak progesterona može rezultirati neredovnim, težim i produženim menstruacijama tokom perimenopauze.

Uobičajeni simptomi

Žene mogu da imaju niz simptoma tokom perimenopauze, uključujući: valunge, noćno znojenje (hladni znoj), anksioznost, depresivno raspoloženje ili promjene raspoloženja, poremećaj sna i umor, učestalo ili hitno mokrenje.

Dobijanje kilograma

Nedavno američko istraživanje pokazalo je da menopauzalni prelaz prate promjene u tjelesnom sastavu i traju do dvije godine nakon menopauze.

Otkriveno je da je dobijanje kilograma počelo u perimenopauzi i neprestano se povećavalo tokom perimenopauze, oko 0,4 kg godišnje.

Manjak vježbanja, nezdrava ishrana, niži nivo obrazovanja, nedovoljno sna, broj porođaja koje je žena imala, kao i porodična istorija gojaznosti, mogu značajno doprinijeti povećanju tjelesne težine u srednjem životnom dobu.

N1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.