U Crnoj Gori registrovana 123 električna auta
Ilustracija

Zaostajemo za razvijenim evropskim zemljama

U Crnoj Gori registrovana 123 električna auta

U Crnoj Gori su prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova u ovoj godini registrovana 123 vozila na električni pogon, a u prošloj 109, po čemu naša zemlja veoma zaostaje za razvijenim evropskim državama.

U Evropi je sve veća tražnja, a to pokazuje i podatak da je u prošloj godini ”starom kontinentu” isporučeno 195 hiljada električnih automobila, što je rast od 47 odsto, piše Pobjeda.

Mnogi stručnjaci smatraju da su vozila na tradicionalna goriva stvar prošlosti i da će oni koji se u narednih nekoliko godina ne okrenu proizvodnji električnih automobila – jednostavno propasti.

Prednosti električnih automobila kako se ocjenjuje su mnoge, od cijene vožnje po kilometru, koja je jeftinija za 80 odsto u odnosu na tradicionalna goriva, do veoma jeftinog održavanja vozila.

Teslini automobili, kao i električni modeli drugih svjetskih proizvođača uobičajena su pojava na putevima širom Evrope, ali ne i u Crnoj Gori. Razlozi za to su niski standard, visoka cijena automobila na struju, izostanak državnih subvencija i beneficija, nerazvijena infrastruktura punjača, kao i skeptičan odnos vozača prema toj vrsti vozila.

Jedna od velikih prednosti električnih automobila je što se mogu "tankirati" bilo gdje ima utičnica za struju.

U Podgorici je puštena u rad prva javna punionica za električne automobile, a do kraja godine biće ih instalirano 11 širom Crne Gore.

Podgorica će, nakon što je dobila prvu javnu punionicu za električna vozila, uskoro dobiti i prvu taksi službu koja će imati isključivo automobile na električni pogon.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.