KCCG: Počela primjena najsavremenije generacije maping sistema u liječenju aritmija
Foto:Screenshot

KCCG: Počela primjena najsavremenije generacije maping sistema u liječenju aritmija

U Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) počela je primjena najsavremenije generacije maping sistema u liječenju aritmija. Novi sistem, prema riječima doktora, omogućava lakše i preciznije otkrivanje uzroka te srčane mane, a njegovom primjenom će se, kažu, povećati bezbjednost pacijenata i skratiti trajanje procedure.

Najnovija generacija maping sistema, koja se koristi u liječenju pacijenata s kompleksnim aritmijama, na precizan način ukazuje gdje je uzrok, što omogućava brže djelovanje - objašnjava doktor Mihailo Vukmirović.

“Ono što je njegova karakteristika jeste da omogućava trodimenzionalnu rekonstrukciju određenih djelova srca iz kojih dolaze patološke aritmije, čime se značajno olakšava njihovo traženje i može se maksimalno djelovati na njih”, kazao je kardiolog Mihailo Vukmirović za Televiziju Crne Gore.

Prednost ovog sistema je, kaže Vukmirović, kateter koji na vrhu ima senzor, što omogućava doktoru da u svakom trenutku zna koliki je pritisak katetera na oštećeno tkivo srčanog mišića.

“Samo tkivo miokarda, posebno ako se radi o pretkomorskim aritmijama, jako je tanko, zbog čega nam ovaj senzor omogućava najoptimalniji kontakt, čime se u potpunosti omogućava bezbjednost pacijenta, a s druge strane efikasnost procedure, što vodi ka njenom značajnom skraćenju”, dodao je Vukmirović.

Ovaj metod liječenja će, prema riječima Vukmirovića, unaprijediti sistem zdravstvene zaštite, povećati uspjeh intervencija i olakšati posao doktorima, a njegova primjena stvoriće uslove za moderan način liječenja, koji je trend širom svijeta.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.