Misterija fotografije sa Svete Gore i uspomena na stari običaj
Foto:Screenshot

Misterija fotografije sa Svete Gore i uspomena na stari običaj

Fotografija je napravljena 3. septembra 1903. a arhiv svetogorskog manastira Sveti Pantelejmon iznio ju je u javnost 1997. Nastala je kao uspomena na jedan stari običaj: davanje milostinje ruskog manastira siromašnim monasima - keliotima.

Uprava manastira je tada bila odlučila da se milostinja više ne daje pošto su se manastirske zalihe na izmaku. Moguće da je ovome doprinijela loša situacija u Rusiji usljed koje je sve manje priloga pristizalo samom manastiru.

Monah Gavrilo trebalo je da fotografiše poslednji ovakav događaj, za uspomenu. Međutim, tada je jedino on primijetio jednu ženu kako se na čudan način kreće među monasima.

Fotografisao je, dakle, tu scenu, a žena koju je samo on vidio prikazala se i na fotografskom papiru, okružena sjajem.

EHztNcsX4AAFaNw

Foto:Twiter@drustvenidrug

Oci su zaključili da se na slici ukazala Preveta Bogorodica i dala im do znanja da je tužna i da je protiv takve odluke, pa su odlučili da nastave sa davanjem milostinje.

 

Kurir.rs

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.