Kako da pripremite muškatle za zimu?
ilustracija

Kako da pripremite muškatle za zimu?

Muškatle cvjetaju svake godine ponovo, ukoliko se unesu u zatvoren prostor prije prvih mrazeva. Pripremljene za zimu, one mogu da sačekaju naredno proljeće u svjetlim podrumima.

Za muškatle je optimalno svjetlo stanište sa temperaturom od 5 do 12 °C. Pošto nemaju visoke zahtjeve za svjetlošću, dovoljno im je mjesto u blizini prozora.

Zimi samo povremeno zalivati muškatle, jer one skladište vodu u debelim stabljikama. Zemlja treba da je malo vlažna. Muškatle ne treba prihranjivati sve do marta.

Muškatle često cvetaju i u jesen, ako su noći prijatne. Krajem septembra tebalo bi ukloniti sve cvetove, i sveže i uvele, kako bi biljka štedela energiju. Ukloniti uvele listove. Većina listova opadne preko zime. Uvele delove najbolje je ukloniti rukom. Odsecanje je lošija varijanta jer bi ostale samo kratke grančice.

Orezivanje je važan dio njege. Kako bi muškatle tokom godine bile guste i obilno cvjetale, u oktobru ili u martu treba orezati biljku. Sve manje izdanke treba odsjeći tako da ostanu samo glavni.

Izvor: balkanspress.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.