Naslednik
Foto: Depositphotos

Naslednik "hamera" se dobro prodaje na Balkanu

Novo američko lako oklopno vozilo JLTV, nasljednik popularnog hamera, neobično dobro se prodaje među članicama NATO-a na Balkanu.

Nakon što su Crna Gora i Slovenija ugovorile nabavke tog terenca sa zvaničnim Vašingtonom, na redu je, po svemu sudeći, i Sjeverna Makedonija, piše Sputnjik.

Naime, posle vijesti da je Podgorica sklopila ugovor o nabavci 69 vozila JLTV za 36 miliona dolara, što je najveći aranžman o prodaji vojne opreme u istoriji između Crne Gore i SAD, u nabavku JLTV-a uskoro kreće i Sjeverna Makedonija,navodi ruska agencija.

Kako navodi specijalizovani portal „Balkanska sigurnosna mreža“, Skoplje, koje uskoro očekuje članstvo u NATO-u, namjerava da nabavi 151 vozilo u periodu do 2024. godine, a zatim još 98 komada u naredne četiri godine.

U dugoročnom planu razvoja operativnih sposobnosti Sjeverne Makedonije do 2028. godine predviđena je potrošnja po milion eura za pojedinačno vozilo.

Po svemu sudeći, Skoplje, Ljubljana i Podgorica ugovorile su posao kroz direktne pregovore njihovih ministarstava odbrane sa Pentagonom, koji je u ime korisnika zaključio narudžbine sa proizvođačem — američkom firmom "Oškoš".

Tako će te tri zemlje bivše Jugoslavije postati prve države koje će nakon SAD u svom oružanom arsenalu imati JLTV, što bi trebalo da bude odskočna daska za prodaju tog terenca širom svijeta.

Interesantno je ipak da je, kako javljaju crnogorski mediji, u pitanju „lako oklopno vozilo pogodno za međunarodne operacije, pa taj podatak već može da govori o namjeni u crnogorskoj vojsci“. To upućuje da Crna Gora kupuje vozila JLTV prevashodno kako bi bila kredibilan NATO partner u kampanjama širom svijeta.

Što se Slovenije i Sjeverne Makedonije tiče, za sada postoji informacija da Ljubljana planira da jedan vod JLTV-ova koriste kao lovce tenkova, dok Skoplje planira da JLTV ima u protivoklopnoj namjeni, pa će ta vozila u Sjevernoj Makedoniji zamijeniti jednu četu tenkova T-72.

Sa druge strane, čini se da je računica Vašingtona prilično jasna — svojim NATO partnerima iz bivše Jugoslavije prodaće naoružanje, koje će oni kasnije koristiti u kampanjama Alijanse, piše Sputnjik.  Crna Gora će, dodaje se, nabavku tih vozila platiti iz kredita.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.