Bogdanović i Garajev, foto: MKU

Bogdanović-Garajev

"Slijedi potpisivanje programa o saradnji ministarstava kulture CG i Azerbejdžana"

Ministar kulture u Vladi Crne Gore Aleksandar Bogdanović susreo se danas u Bakuu sa ministrom kulture u Vladi Republike Azerbejdžana Abulfasom Garajevim.

Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, tokom susreta, razgovarano je o mogućnostima jačanja saradnje dvije države na planu kulture, budući da su bilateralni odnosi Crne Gore i Azerbejdžana prijateljski i sadržajni.

U tom pogledu, Bogdanović i Garajev konstatovali su kako su zadovoljni činjenicom da je došlo do intenziviranja saradnje izmedju institucija kulture. To se, kako je naglašeno, prije svega odnosi na zajednički rad Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" i Nacionalne biblioteke Azerbejdžana u okviru Konferencije evropskih nacionalnih biblioteka, te Crnogorske kinoteke i azerbejdžanskog Davlat film fonda.

Današnji sagovornici posebno su istakli značaj rada Kulturno - ekonomskog centra Azerbejdžana u Podgorici, naglasivši kako postoji obostran interes da u tom sadržaju ubuduće budu još češće organizovani raznorodni programi iz oblasti kulture.

Bogdanović kazao je kako je dosadašnja saradnja dobra osnova za naredni period, uputivši ministru Garajevu poziv da posjeti Crnu Goru, te da tom prilikom, kako je dodao, bude potpisan i Program o saradnji ministarstava kulture dvije države.

Garajev istakao je kako podržava pomenutu inicijativu, predlažući da prilikom njegove posjete Crnoj Gori bude detaljnije koncipiran program zajedničkih aktivnosti u oblasti kulture.

Takođe je istakao i da mu je izuzetno drago što su azerbejdžanski umjetnici u sve većem broju zastupljeni u Crnoj Gori i izrazio očekivanje da crnogorski umjetnici budu što više prisutni na azerbejdžanskoj kulturnoj sceni.

Bogdanović govorio je i o saradnji na planu afirmacije kulturne baštine dvije države. On je kazao kako upis azerbejdžanskog ćilima na UNESCO listu nematerijalne baštine može biti korisno iskustvo i za Crnu Goru, tim prije jer postoji inicijativa za kandidovanje izrade bihorskog ćilima na pomenutu listu.
U tom kontekstu, Garajev je kazao kako bi u Muzeju ćilimarstva u Bakuu mogla biti upriličena prezentacija bihorskog ćilima, pri čemu su subjekti iz Azerbejdžana u potpunosti spremni da prenesu iskustva u vezi sa procesom kandidature svojih ćilima na UNESCO listu.

"Tokom razgovora, zaključili smo da postoji izuzetan prostor za jačanje saradnje u oblasti kulture. Od posebnog je značaja što su prvi koraci na tom planu već napravljeni, ali vjerujem da razdoblje intenzivnih aktivnosti tek predstoji. U tom pravcu, ministru Garajevu sam predložio da tokom njegove posjete Crnoj Gori potpišemo Program saradnje naših ministarstava kulture, čime bi i formalno započeli široku saradnju - počev od nekih zajedničkih zanata koji pripadaju nematerijalnoj baštini obje države, sve do filma, književnosti i drugih oblasti", izjavio je Bogdanović.

Sastanku je prisustvovao i Željko Radulović otpravnik poslova u kancelariji Crne Gore u Republici Azerbejdžan.
 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.