Mjerenje beskućništva u Evropi: Crna Gora, Hrvatska i Slovenija će raditi na zajedničkom tekstu
Foto:UCG

Međunarodni eksperti u Rektoratu UCG

Mjerenje beskućništva u Evropi: Crna Gora, Hrvatska i Slovenija će raditi na zajedničkom tekstu

Predstavnici 34 zemlje okupili su se danas u Rektoratu Univerziteta Crne Gore povodom COST akcije Mjerenje beskućništva u Evropi, kao članovi Upravnog odbora akcije u kojoj nastoje da koordiniranim pristupom istraže ovu društvenu pojavu na evropskom nivou.

U ime Crne Gore, u akciji učestvuju profesori Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, sa studijskog programa Sociologija, i  to Goran Ćeranić, Rade Šarović i Nataša Krivokapić.

 „Riječ je o zajedničkom razvoju sistema prikupljanja podataka i istraživanju, uz najprimjerenije naučno utemljene metode za mjerenje i praćenje beskućništva“, objašnjava Krivokapić.

Ova društvena pojava je specifična, dodaje ona, tim prije što postoje razni vidovi beskućništva, kao što su skriveni beskućnici, „dakle, ne samo oni koji su vidljivi na ulici već i oni koji žive u jako teškim životnim uslovima i koji su potencijalni beskućnici“, te je potreban i konsenzus oko pravih metoda praćenja.

Istraživanja će na kraju akcije rezultirati zajedničkim tematskim međunarodnim časopisom u kojem će udruženi timovi objaviti svoje radove i podatke istraživanja za svaku zemlju pojedinačno.

„Crna Gora, Hrvatska i Slovenija će raditi na zajedničkom tekstu i dati istraživačke uporedne podatke, kada je riječ o ovoj tematici“, kazala je Krivokapić.  

Današnji sastanak članova Upravnog odbora ove COST akcije, jedan je od dva godišnje koji se organizuju na evropskom nivou, radi razmjene zanja i ekspertize, navode iz UCGa.

Napredne metodologije rada u ovom istraživanju predstavili su danas članovi Upravnog odbora iz Austrije, Belgije i Nordijskih zemalja. Predstavnici Mađarske, postkomunističke zemlje, izložili su analizu uzroka povećanja beskućništva u ovoj zemlji.

Izazovi koji predstoje za evropske predstavnike su dalje praćenje razvoja beskućništva, njegovog širenja i migracije, što finalno treba da rezultira stvaranjem zajedničkog evropskog okvira za mjerenje beskućništva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.