Raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rješenje osnovne škole u Tološima
Grujić

Projekat vrijedan oko 7 miliona eura

Raspisan konkurs za idejno arhitektonsko rješenje osnovne škole u Tološima

Konkurs za idejno arhitektonsko rješenje osnovne škole u Tološima raspisan je 23. oktobra, a trajaće do 21. januara naredne godine. Prema projekcijama, škola će biti vrijednosti ne manje od 7 miliona eura i ušla je u Kapitalni budžet.

 Objekat će, kako kažu u Ministarstvu prosvjete, biti kapaciteta za oko 1 200 djece, površine oko 5,5 hiljada m2, a imaće i salu za fizičko vaspitanje površine oko 1,4 hiljade m2.

"Planirano je 15 matičnih učionica za đake mlađih razreda, 5 predmetnih i pet specijalizovanih učionica, informatička učionica, ali i fiskulturna sala i drugo. Maksimalna spratnost objekta je P+2. Napominjemo i da je Konkursom traženo i idejno rješenje za potencijalnu drugu fazu ovog objekta, kao bi postjala mogućnost za proširenje Škole, ukoliko u budućnosti bude potrebe i za time.", kaže se u saopštenju.

Kiterijumi na osnovu kojih će se vršiti ocjenjivanje su,pojašnjava se, između ostalog: arhitektonske vrijednosti, prostorni komfor, funkcionalnost, ekonomičnost, inovativnost, ali i odnos prema zaštiti, očuvanju i unapređenju kvaliteta životne sredine, održivo korišćenje prirodnih resursa, energetska efikasnost i korišćenje obnovljivih izvora energije.

Filip Grujić, načelnik Službe investicija u Ministarstvu prosvjete izrazio je zadovoljstvo što je resorno ministarstvo  sa kolegama iz Ministarstva održivog razvoja i turizma najzad u prilici da pokrene prvi zvanični korak u projektovanju i izgradnji ovog objekta.

"Naravno, čekaju nas procedure koje se moraju ispoštovati, ali cijenim da je već iza nas dio koji nam je uzeo najviše vremena. Naime, javnost mora znati da konkursima i pozivima za izgradnju nekog javnog objekta prethode višemjesečne pripreme, a tako je bilo i ovdje. Od potrebe da se donese pravilnik na temu konkursa za urbanističko-arhitektonska rješenja javnih objekata, pa nadalje. Zato mi je drago da smo ušli u fazu kada možemo da kažemo da naredne godine očekuje početak gradnje ove škole”, zaključio je Grujić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.