Uskoro pored alkotesta i test koji otkriva da li su vozači konzumirali marihuanu
Foto:Screenshot

Uskoro pored alkotesta i test koji otkriva da li su vozači konzumirali marihuanu

Uskoro, kada vas zaustavi saobraćajna policija, nećete duvati samo balon koji kontroliše nivo alkohola, već i u aparat koji u dahu vozača kontroliše nivo marihuane, najčešće korištene droge u svijetu.

U Sjedinjenim državama u 33 države je dozvoljena upotreba marihuane u medicinske svrhe, a u gotovo desetak i rekreaciona konzumacija. Međutim, vožnja pod uticajem kanabisa je zabranjena.

„Marihuana ostaje u vašem sistemu, u krvi, mokraći, sekretu, danima ako ne i sedmicama. Nema načina da pozitivan test povežete s vremenom upotrebe. Ako ste uzeli marihuanu juče, ili prije dvije sedmice, rezultat će biti skoro isti. Dah je potpuno drugačiji. THC, odnosno tetrahidrokanabinol, psihoaktivna supstanca iz kanabisa, u dahu traje samo dva do tri sata, koliko i vrhunac njenog dejstva“, objašnjava Majk Lin, izvršni direktor laboratorije „Haund“, prenosi Rts.

U izradi ovog aparata upotrijebljena je nanotehnologija.

Sićušne cijevi ugljenika, tanje od ljudske dlake, koje djeluju kao senzori, ugrađene su u aparat.

U komercijalnu upotrebu novi aparat trebalo bi da uđe iduće godine.

Na ovaj način i poslodavci će moći da provjere da li njihovi zaposleni na posao dolaze pod dejstvom ove najčešće korišćena droge u svijetu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.