Japanski ministar podnio ostavku zbog slanja ikre i pomorandži glasačima

Japanski ministar podnio ostavku zbog slanja ikre i pomorandži glasačima

Japanski ministar trgovine Išu Sugavara podnio je ostavku nakon što je optužen da je glasačima slao skupocjene lubenice, pomorandže, ikru i matični mlječ, čime je prekršio izborni zakon. Osim toga, ponudio je i da porodici jednog birača da 20.000 jena, odnosno 185 dolara.

Optužbe su prvi put isplivale u nedeljniku Šukan Bunšun, gdje je objavljeno da je Sugavarina sekretarica ponudila 185 dolara porodici jednog birača koji je preminuo.

U Japanu je, navodi Bi-Bi-Si, običaj da se ožalošćenim porodicama daje novac kao neka vrsta saučešća, ali japanski izborni zakon političarima zabranjuje da glasačima daju bilo kakve poklone.

Nedeljnik je takođe objavio i listu poklona koji su poslati iz njegove kancelarije, uključujući ikru bakalara i pomorandže, kao i zahvalnice od primalaca pošiljki.

Sugavara je rekao novinarima da se i dalje odlučuje da li je prekršio zakon, ali da je on, ipak, odlučio da podnese ostavku, prenosi Nikej Ejžijan rivju.

„Ne želim da moji problemi utiču na rad parlamenta“, istakao je Sugavara.

Premijer Šinzo Abe rekao je da on takođe snosi odgovornost zato što je imenovao Sugavaru na mjesto ministra.

„Duboko se izvinjavam narodu Japana“, naveo je Abe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.