Drljević: Zapadni Balkan ne smije dopustiti da bude na marginama Evrope
Foto: Vlada CG

Drljević: Zapadni Balkan ne smije dopustiti da bude na marginama Evrope

Zapadni Balkan ne smije dopustiti da bude na marginama Evrope, a sprovođenje temeljnih reformi i njegovanje dobrosusjedskih odnosa uslov su bez kog se ne može postići neophodan razvoj i unaprijediti standard građana, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević.

On je, govoreći na otvaranju Petrovačih diskursa na temu "Evropski izbori u kontekstu razvoja Evropske unije i Zapadnog Balkana", podsjetio da su posljednji evropski izbori donijeli pobjedu partija centra, ali i nikad jače grupacije na ljevici i desnici, kao i da su pokazali rast interesovanja građana za EU i brigu za zajednicu.

Glavni pregovarač je, imajući u vidu izazove s kojima se trenutno suočava Evropa, ocijenio da Balkan nikada nije bio potrebniji Evropskoj uniji nego danas, a da se, uzevši u obzir trenutne okolnosti na Balkanu, mora zaključiti da naš region nema alternativu u odnosu na pridruživanje EU, saopšteno je iz Vlade.

"Stoga je prisustvo EU na Zapadnom Balkanu od krucijalne važnosti za našu budućnost. Integracija zemalja regiona je jedina dobra strategija koja učvršćuje stabilnost evropskog kontinenta, a nastavak proširenja nije samo pitanje od značaja za Zapadni Balkan, već i za evropsku stabilnost i konkurentnost", kazao je Drljević.

On je istakao odlučnu opredijeljenost Crne Gore da bude članica EU, bez obzira na dešavanja na evropskom kontinentu, koja se potvrđuje kroz posvećenost sprovođenju reformi i prepoznatim uspjehom u pregovaračkom procesu.

Poručio je da region ne smije dopustiti da bude na marginama Evrope i prepoznat kao izvor problema i konflikata na evropskom tlu.

"Moramo dokazati da evropske adrese mogu računati na naš doprinos rješavanju izazova modernog vremena, poput migrantskih pritisaka, bezbjednosnih prijetnji u vidu terorizma, sajber napada i dr. Mi ne smijemo propustiti istorijsku šansu da se Zapadni Balkan integriše u strukturu razvijenih država Evrope, tako što ćemo ubijediti evropske partnere da evropski kontinent jedino zajedno možemo učiniti stabilnim i bezbjednim", zaključio je Drljević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.