Dubljević: Regionu treba jedno značajno otkriće
Vladan Dubljević

Dubljević: Regionu treba jedno značajno otkriće

Direktor Uprave za ugljovodnike Vladan Dubljević, na otvaranju Konferencije Balkans Petroleum u Budvi kazao je da u odnosu na vrijeme održavanje Prvog Balkan Samita, situacija u upstream sektoru na prostoru jugoistočne Evrope u mnogome drugačija.

"Dok se mi nalazimo pred velikim, zahtjevnim i vrlo izazovnim istražnim bušenjem, koje će početi i završiti se u narednoj godini, stvari se pokreću i u ostatku Regiona. Grčka je  ponovo otvorila svoj off i on shore,  i sve je više ozbiljnih kompanija tamo. Hrvatska radi sjajne stvari na kopnu u Panonskom basenu, otvara spoljašnje Dinaride i samo je pitanje dana kad će ponovo aktivirati istraživanje Jadrana. Bosna je raspisala prvi tender za istraživanje unutrašnjih Dinarida i ja im ovom prilikom čestitam i žeilim uspješan završetak. Albanija je otkrila Špirago.

U međuvremenu, zajedno sa Regionom, razvijao se i Balkan Summit. Ovo konferencija, druženje na njoj, razmjena  iskustava u javnim politikama, razmjena znanja, uspostavnjenje odlične saradnje između državnih resora svih balkanskih zemalja zaduženih za sprovodjene politike u upstream sektorima, sigurno su doprinijeli ponovnom pokretnju točka upstrem industrije i doveli do novih, savremnih, istraživanja ugljovodonika u ovom regionu", kazao je Dubljević.

Crna Gora je kako navodi prva od zemalja u okruženju, odlučila da napravi otklon od tradicionalnog korišćenja zakona o geološkim istraživanjima i zakona o rudarstvu u naftno-gasnoj industriji, i izgradila namjenski pravni i fiskalni okvir i modele ugovora za upstream sektor.

"I sve je to bilo urađeno prije raspisivanja prvog tendera", kaže Dubljević.

Sve zemlje u okruženju su takođe pristupile sveobuhvatnoj ili djelimičnoj izmjeni postojećih zakonskih okvira.

"Bez namjere da ističem prednosti ili mane pojedinih pravnih sistema, smatram da su naši susjedi donijeli dobro skrojene regulatorne okvire prilagodjenje svojim ekonomijama i raspoloživim resursima za upravljnje upstream industrijom.

 Veoma je važno da cijeli region ima više manje ujednačen odnos između onog što je prihod države i onog što predstavlja profit naftne kompanije. Ujednačenost fiskalnih okvira će omogućiti da se lakše i brže dodje do zajedničke proizvodnje iz ležišta ugljovodonika  koje će eventualno podijeliti administrativna  granica, ako  takva komercijalna ležišta budu otkrivena. Ovo je posebno značajno za zemlje koje dijele Jadran i lijepo je da o tome razmišljamo unaprijed, jer geologija i ugljovodonici ne poznaju državne granice. I kao što dijelimo dobrobiti jadranskog mora, moramo biti spremni da dijelimo i prirodna bogatstva koja generiše jadranski basen.

Imajući u vidu situaciju u regionu, i evidentan progres u svim segmentima upstreama, ne mogu a da ne uočim da nešto ipak nedostaje. Nedostaje svima nama, svim zemljama Balkana, a posebno zemljama koje izlaze na Jadransko more", kaže Dubljević.

Ocijenio je da u ovom trenutku regionu treba jedno značajno otkriće.  

"Mislim da smo svi  spremni za to. I mislim da su napori  koje smo uložili  u prethodnom periodu konačno došli do trenutka kada treba da budu nagrađeni novim komercijalnim ležištem ugljovodonika.

Ako se otkriće desi, a svi iskreno vjerujemo da hoće, počeće novo doba istraživanja ugljovodonika na cijelom prostoru Balkana. Postaćemo atraktivniji i privlačniji za nove kompanije. a povećano prisustva naftnih kompanija neminovno će dovesti do  povećenja količine istraživanje, a samim tim i  do novih komercijalnih otkrića.

Da bi se postigao taj cilj, u ovom trenutku, u našem podmoruju se primjenjuju najmodernije tehnologije koja ova industrija posjeduje, a uz primjenu najvećih ekoloških standarda. Svjedoci smo koliko su nove tehnologije promijenile fundamentalne osnove naše industrije. Danas je gotovo sve automatizovano i rizik ljudske greške sveden na minim. Zahvaljujući novim tehnologijama, sada pristupamo geološkim slojevima koji  su   do prije neku godinu bili  nedodirljivi. 

Granice mogućeg i očekivanog se pomjeraju iz dana u dan,  tako da je postalo jako važno upravljanje  još jednim resursom- a to su podaci", kazao je Dubljević.

Nove tehnologije za upravljanje podacima omogućile su prema njegovim riječima, da regulatorni organi koji su mali kao što je crnogorska Uprava za ugljovodonike, koje je osnovana 2016 godine, budu jednako efikasni kao mnogo kompleksnije regulatorne strukture, a sve u cilju brzog i efikasnog odgovora na potrebe industrije.

"S obzirom da geologija ne zna za granice, i mi moramo biti otvoreniji za međugraničnu saradnju i pokazati spremnost da dijelimo podatke. Podaci su nam veoma značajni i da bi se sagledala jedinstvena ugljovodonična potencijalnost regiona. Podaci pripadaju prostoru, i bez saglasnosti onog ko kontroliše taj prostor ti podaci nemaju upotrebnu vrijednost. Zato  se i zalažemo za razmjenu podataka.

Ono što ćemo mi kao crnogorska Uprava za ugljovodonike, uraditi i na čemu intenzivno radimo je razvoj našeg data room-a, poboljšanje upravljanja podacima i organizovanje sistema razmjene.  Naša je namjera da uskoro svi podaci koji su vlasništvo države i nijesu zaštićeni ugovornim obavezama o povjerljivosti budu dostupni na nekoj vrsti i-clouda. Ovo posebno smatramo značajnom u svijetlu novih tenderskih procesa koji se uskoro očekuju, jer to je  takođe još jedna potvrda naše dugoročne vizije u kojoj su sve aktivnosti prilagođene trenutku.

U ovom kontekstu, ubijeđen  sam da ćemo kroz ovaj forum, koji se pokazao kao produktivan mehanizam za dijalog , moći,  kao i do sada, da  zajednički razvijamo i unaprijeđujemo našu saradnju", poručio je Dubljević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.