Simović: Naftu i gas istražujemo da građanima omogućimo jeftiniju energiju
Milutin Simović

Poštujemo najviše standarde zaštite životne sredine

Simović: Naftu i gas istražujemo da građanima omogućimo jeftiniju energiju

Potpredsjednik Vlade Milutin Simović otvorio je VII Balkanski samit industrije nafte i gasa koji se održava 24-25. oktobra u hotelu Maestral u Budvi.

Samit okuplja predstavnike vlada zemalja Balkana koje se bave proizvodnjom i istraživanjem nafte i gasa, predstavnike naftnih kompanija koje rade u tim zemljama, kao i predstavnike nacionalnih naftnih kompanija.

Simović je, u ime Vlade Crne Gore, izrazio zadovoljstvo zbog činjenice „da je Crna Gora prepoznata kao partner“ i nadu da će uskoro postati i „aktivni član grupe zemalja koje na odgovoran i kvalitetan način koriste svoje ugljovodonične resurse“.

U svom obraćanju, Simović je podsjetio na višegodišnji predani rad u ovoj oblasti koji je rezultirao „zakonodavnim okvirom koji pruža maksimalnu zaštitu interesa Crna Gore sa jedne i ambijenta poslovne sigurnosti za industriju nafte i gasa, sa druge strane kao i da „kvalitet poslovnog ambijenta koji smo kreirali u ovoj oblasti najbolje ilustruje prisustvo, i interesovanje renomiranih globalnih naftnih kompanija.“

„Privilegija da pripadnemo generaciji koja se aktivno bavi ovim pitanjem, zapravo je samo obaveza više. Ugljovodonici kao neobnovljivi resurs, ne pripadaju samo nama, a naša je dužnost da potencijalne benefite od njihovog korišćenja učinimo dostupnim i generacijama koje dolaze“, kazao je u nastavku izlaganja potpredsjednik Simović.

On je istakao da je Crna Gora ovoj oblasti pristupila metodično i sveobuhvatno, imajući u vidu dva cilja.

"Prvi je obezbijediti građanima Crne Gore mogućnosti izbora u pogledu energenata, i time im omogućiti jeftiniji izvor energije za grijanje.

Drugi je razvoj regionalnih gasnih projekata čime bi se dao doprinos ispunjavanju opštih ciljeva EU u pogledu sigurnosti snabdijevanja i diverzifikaciji pravaca snabdijevanja Evrope gasom. Sve ovo, ponavljam, uz poštovanje najviših standarda i najbolje svjetske prakse u oblasti zaštite životne sredine", kazao je Simović.

On je istakao da je očuvanje životne sredine apsolutni prioritet.

"Kao odgovorno društvo, ne smijemo zanemariti nijedan resurs kojim raspolažemo. Ne po svaku cijenu, i ne mimo najstrožijih kriterijuma kontrole, ali svakako odlučno, efikasno i odgovorno", poručio je Simović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.