Nataša Raičević najcitiraniji profesor iz Crne Gore

Analiza citiranosti naučnika Univerziteta Crne Gore prema Google Scholar-u

Nataša Raičević najcitiraniji profesor iz Crne Gore

Na Google Scholar listi ili Google znalcu, najvećem svjetskom veb pretraživaču naučnih radova, nalaze se 393 imena naučnika Univerziteta Crne Gore. Na prvom mjestu u CG je redovni profesor Prirodno-matematičkog fakulteta UCG Nataša Raičević, sa 9442 zabilježenih citata, čija je oblast djelovanja fizika elementarnih čestica.

Kako je saopšteno iz Rektorata, ovaj pretraživač, pod kompanijom Google, indeksira radove naučnika i svaki naučni rad  povezuje s publikacijama u kojima je već citiran, u bazi, za koju je 2018. godine procijenjeno, na osnovu naučno-metrijskih istraživača, da sadrži oko 389 milona dokumenata, uključujući članke, citate i patente, što ga čini najvećim pretraživačem u svijetu.

tumber

Na drugom mjestu je bivši rektor Univerziteta Crne Gore i redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta Ljubiša Stanković (sa 8356 citata), koji je saradnik najveće tehničke profesionalne organizacije na svijetu za napredak tehnologije, član Academia Europaea i član CANU-a. Njegova oblast istraživanja su digitalna obrada signala, analiza vremenskih frekvencija signala, radarska obrada signala i slično.

Na trećem mjestu je predsjednik Upravnog odbora Univerziteta Crne Gore i redovni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje Duško Bjelica, sa 6299 citata.  Naučni radovi profesora Bjelice se bave istraživanjima na polju sportskih nauka, kondicijske pripreme, fudbala, treninga, snage. Profesor Bjelica je drugoplasirani u svijetu po citiranosti u domenu sportskog treninga, a na šestom mjestu po citiranosti u fudbalu.

Na četvrtom mjestu je aktuelni dekan i vanredni profesor Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG Stevo Popović, sa 5561 citatom. Njegova istraživanja su vezana za domen sportskih nauka. Profesor Bjelica i profesor Stevo Popović su u 2019. godini objavili rad u časopisu "Nature" koji ima 50 impakt faktor, što je prvo dostignuće ovog tipa na crnogorskim prostorima. 

Redovni profesor Elektrotehničkog fakulteta (ETF) i član CANU-a Igor Đurović, čija je oblast istraživanja analiza vremenske frekvencije signala, statistička obrada signala, analiza i obrada signala, obrada slike, parametrijska i neparametrijska procjena, sa 4526 citata je na petom mjestu.

Preostalih pet  mjesta pripadaju: redovnom profesoru ETF-a UCG Srđanu Stankoviću (4313), redovnom profesoru na Biologiji Prirodno-matematičkog fakulteta UCG Vladimiru Pešiću (3131), saradniku u nastavi Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje UCG Jovanu Gardaševiću (2451), prorektorici Univerziteta Crne Gore, predsjednici Naučnog odbora i  vanrednoj profesorici ETF-a Ireni Orović (2245), i redovnom profesoru ETF-a Milošu Dakoviću (1712).

"Ovim putem, Univerzitet Crne Gore pozdravlja uspjeh kolega, podržava dalje napore i ujedno upućuje poziv mladim kolegama da svojim ličnim zalaganjem i radom, na ovaj način, vidljiv na globalnom nivou, doprinesu ugledu Univerziteta Crne Gore", navodi se u saopštenju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.