Potreba većeg učešća javnosti u kreiranju javnih politika
Pribilović

Potreba većeg učešća javnosti u kreiranju javnih politika

Drugog dana Nacionalne konferencije o ranom razvoju djece održan je panel na temu „Unapređenje međusektorske saradnje na planu ranog razvoja djece u Crnoj Gori – kako naprijed'“ na kojem su učestvovali ministarka javne uprave, Suzana Pribilović, prof. dr Gordana Đurović sa Univerziteta Crne Gore, generalna sekretarka Evropska mreža organizacija za prava djeteta (Eurochild), Jana Hainsworth i generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore, Refik Bojadžić.

„Pitanje koordinacije je od izuzetnog značaja za proces kreiranja javnih politika u svim oblastima, a posebno u onim najosjetljivijim kao što je ova o kojoj danas govorimo – rani razvoj djece. U okviru procesa reforme javne uprave, koji je od jednakog značaja kako za EU integracije Crne Gore, tako i za stvaranje kvalitetnog i prosperitetnog društva u kojem će građani imati povjerenja u institucije sistema, u prethodnom periodu posvećeno smo radili na stvaranju preduslova za uspostavljanje efikasnog i sveobuhvatnog sistema planiranja, koordinacije, kao i praćenja realizacije Vladinih politika“, kazala je Pribilović.

Ona je naglasila da je uspostavljen pravni okvir kojim je uređena oblast koordinacije, planiranja i praćenja javnih politika kroz usvajanje novog Zakona o državnoj upravi kojim je propisana obaveza međusobnog usklađivanja sektorskih strateških dokumenata sa najvažnijim krovnim strateškim dokumentima, kao i minimalni kriterijumi koji moraju biti primijenjeni prilikom njihove izrade.

Ministarka Pribilović je istakla da je od suštinske važnosti i činjenica da je jasno identifikovana institucija koja prati primjenu uredbe i daje mišljenja na strateške dokumente, te da je jedan od pokazatelja da smo na dobrom putu podatak da je intenzivnim radom na primjeni pravnog okvira za strateško planiranje kroz sve gore navedene mehanizme, afirmisana i potreba kvalitetnog planiranja politika, a broj strategija smanjen sa 118 strategija u 2018. godini na 102 važećih strategija.

„Ono što posebno želim da akcentujem odnosi se na potrebu većeg učešća javnosti u kreiranju javnih politika. Ministarstvo javne uprave je u prethodnom vremenu posvećeno radilo na stvaranju pretpostavki za uspostavljanje kvalitetnog procesa javnih konsultacija – kroz normativni okvir, kroz uspostavljanje elektronskog servisa eParticipacija, ali i kroz održavanje obuka za državne službenike. Za kvalitet jedne javne politike od presudnog je značaja da svi relevantni akteri budu uključeni u njeno stvaranje. Jer, kvalitetan konsultativni proces znači – očuvanje javnog interesa, pravovremeno otklanjanje mogućih problema u primjeni, osnaživanje građana, ali znači i izgradnju povjerenja građana u institucije'', poručila je Pribilović.

„Zato vjerujem da je najbolji način da se obezbijedi zajedničko planiranje, budžetiranje, koordinacija i nadgledanje politika ranog dječjeg razvoja upravo međusektorska koordinacija koja je podignuta na veći nivo i daje rezultate i kvalitetan konsultativni proces sa građanima. Cijenim da će samo ona javna politika koja je kreirana kroz primjenu ova dva mehanizma biti djelotvorna i dati rezultate u primjeni'' – zaključila je ona.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.