Povećanje plata zaposlenima u prosvjeti 9+3%
Sa sastanka

Ministarstvo i Sindikat se dogovorili, Vlada daje konačnu riječ

Povećanje plata zaposlenima u prosvjeti 9+3%

Predstavnici Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete usaglasili su danas predlog o povećanju zarada zaposlenima u prosvjeti, na koji će Vlada dati konačnu riječ. Predloženo je povećanje 2020. godine 9% a 2021. godine 3 posto na već uvećanu zaradu iz 2020. godine, odnosno preko 13% kumulativno do početka 2021.

Takođe, predložiće se povećanje izdvajanja Vlade za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti kroz zadrugu „Solidarno“, kako bi od naredne godine ona bila ne manja od 700 000 eura godišnje. To je zaključak današnjih razgovora na Glavnom odboru Sindikata prosvjete na čelu sa predsjednikom Zvonkom Pavićevićem i ministra prosvjete Damira Šehovića.

Predsjednik Vlade Duško Marković nedavno je najavio povećanje zarada prosvjetnim radnicima.

"Kao što je poznato, inicijalni zahtjev Sindikata u vezi sa povećanjem zarada bio je na nivou od 10%, te je današnji usaglašeni predlog, koji će biti upućen u Vladinu proceduru, praktično veći od tog zahtjeva. Fiskalni uticaj takvog predloga se procjenjuje na oko 13 miliona eura godišnje. To bi ujedno bilo najveće povećanje od 2007. godine i jedno od većih povećanja u Regionu. Posljednji rast zarada zaposlenima u prosvjeti bio je 2016. godine i to 5,5%", saopšteno je iz Ministarstva prosvjete.

Takođe, razgovarano je i o izdvajanjima Vlade za stambeni fond zadruge „Solidarno“.

"Ta izdvajanja su ranijih godina bila 450 000 eura godišnje, da bi 2017. godine bila povećana na 600 000 eura godišnje. Kako je najavljeno tokom današnjih razgovora, od naredne godine može se očekivati povećanje za još minimum 100 000 eura na godišnjem nivou, odnosno da od naredne godine Vlada za stambene potrebe zaposlenih u prosvjeti izdvaja minimum 700 000 eura godišnje", navodi se u saopštenju.

Dogovoreno je i da se razmotri mogućnost da se izađe u susret Sindikatu prosvjete, a u vezi sa pokrivanjem dijela troškova onih zaposlenih koji imaju povećane putne troškove, poput onih koji putuju iz grada u grad, dopunjavaju norme u izuzetno udaljenim školama i sl. Dodatno, nastaviće se sa isplaćivanjem jubilarnih nagrada prosvjetnim radnicima, i to za 2018. i 2019. godinu.

22222

 „Zadovoljan sam što smo danas usaglasili stavove i postigli predlog koji će sada ući u Vladinu proceduru.Zadovoljan sam, jer je on potvrda jasne politike Vlade da potrebe prosvjetnih radnika postavi kao prioritet, a o čemu je u više navrata govorio i premijer Marković. Naravno, konstruktivan odnos Sindikata prosvjete, sa predlaganjem rješenja koja jesu zahtjevna, ali istovremeno i argumentovana, te samim tim i prihvatljiva, omogućio je da zajedno načinimo pomak više.

Nijesmo zanemarili ni stambene potrebe prosvjetnih radnika, te ćemo raditi na tome da i sredstva za stambeni fond dalje povećavamo.

Da sumiram, načinili smo značajan korak, ali nema sumnje da ćemo i u periodu pred nama nastaviti da zajedno radimo na povećanju standarda prosvjetnih radnika. Jedino tako, oni će moći da daju i svoj maksimum tamo gje treba: u učionici", kazao je ministar prosvjete Damir Šehović.

Zvonko Pavićević, predsjednik Sindikata prosvjete ristakao je da su zadovoljni postignutim dogovorom.

"On je rezultat rada svih u Sindikatu i naravno postavljanja zahtjeva koji su realni, ali koji istovremeno znače suštinsku promjenu odnosa Vlade Crne Gore prema zaposlenima u prosvjeti. Svakako, nema sumnje da ćemo i dalje nastaviti da radimo na povećanju standarda prosvjetnih radnika.

Važno je pomenuti da je osim plata, bilo riječi i o jubilarnim nagradama, te troškovima prevoza za prosvjetne radnike kojima je neophodna ta vrsta podrške. Upravo tako, radom na više ključnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za standard prosvjetnog radnika, ćemo nastaviti da poboljšavamo njihov status u društvu i najavljujemo neke nove, dobre promjene", kazao je Pavićević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.