Hrvatski sud
ilustracija

Hrvatski sud "srušio" ugovor u švajcarcima, banka mora da vrati cijeli kredit od skoro 84.500 eura

Klijentkinja Zagrebačke banke iz Novalje je dokazala sudu da je cijeli ugovor koji je sklopila s bankom o kreditu u švajcarskim francima ništavan i da banka mora da joj vrati cijeli iznos kredita. Radi se o gotovo 84.500 eura s kamatama.

Udruženje Franak je saopštilo da je donijeta još jedna presuda kojom je utvrđeno da je ugovor u švajcarskim francima ništavan, ali da je to prva presuda kojom je nepravosnažno utvrđeno koliko tačno novca banka mora zbog toga da plati potrošaču.

Presudom iz Zadra utvrđeno je da Zagrebačka banka mora da vrati 630.000 kuna (84.500 eura), da plati zatezne kamate i još i 62.000 kuna (8.300 eura) sudskih troškova.

Indeks navodi da će banka na kraju platiti preko milion kuna, pri čemu je kredit bio sklopljen na 550.000 kuna (116.000 švajcarskih franaka).

U pitanju je, inače, konvertovan kredit, ali to sudu nije bilo od značaja.

"Važno je reći i to, da osim odluke o ništetnosti CHF ugovora, Vrhovni sud RH uskoro mora odlučiti i o spomenutim izvanugovornim obvezama vezanim za obeštećenje po kolektivnoj presudi u slučaju franak za konvertirane ugovore o kreditu. To znači, nakon što je utvrdio da konverzijom nije izgubljeno pravo potrošača na tužbe, VSRH sada mora utvrditi i matematički obračun obeštećenja", navodi se u saopštenju udruženja.

Ističu da je sudijama Vrhovnog suda potpuno jasno da konverzijom potrošači nisu obeštećeni, što se vidi i iz prakse nižih sudova.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.