Japan želi još čvršće veze sa Crnom Gorom(FOTO)
Abe i Đukanović

Đukanović i Abe

Japan želi još čvršće veze sa Crnom Gorom(FOTO)

Drugog dana boravka u Tokiju predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je imao susret s premijerom Japana Šinzom Abeom.

Premijer Abe je zahvalio predsjedniku Đukanoviću na prisustvu ceremoniji ustoličenja cara Naruhita, izuzetno važnom događaju za japanski narod.

"Japan veoma cijeni odnose sa Crnom Gorom, sa kojom, kao prvom zemljom na Zapadnom Balkanu u procesu evropskih integracija, želi da gradi još čvršće veze", kazao je Abe.

Japan će kako je istakao nastaviti da pomaže ekonomske i socijalne reforme Crne Gore u cilju njene integracije. Istovremeno, premijer Abe je zamolio za dalje snaženje okruženja koje će doprinositi jačanju ukupnih ekonomskih veza dvije države. Premijer Abe je ponovio podršku Japana ujedinjenoj Evropi i Zapadnom Balkanu koji teži članstvu u EU, u cilju jačanja stabilnosti regiona i međusobne saradnje.

ukanoviAbe1

 Đukanović je kazao da za Crnu Goru i njega lično, prisustvo ceremoniji ustoličenja novog japanskog cara predstavlja veliku čast. Zahvalio je na izuzetnom gostoprimstvu i prijemu, uz puno uvjerenje da su redovni politički kontakti potrebni kako bi se obezbijedilo unapređenje prijateljskih odnosa Crne Gore i Japana. Pozdravio je prisustvo pojedinih renomiranih japanski kompanija u Crnoj Gori, čije dalje privlačenje ostaje jedan od prioriteta bilateralnih odnosa.

Kako je saopšteno Đukanović je pozdravio novu inicijativu Japana prema zemljama Zapadnog Balkana i iskazao podršku njenom konceptu, uključujući odluku o imenovanju specijalnog ambasadora za Zapadni Balkan, u kojoj će Crna Gora nastaviti da bude veoma odgovoran partner japanskoj vladi.

On je naglasio interes za intenziviranje saradnje u oblasti nauke, tehnologije i inovacija i poboljšanje uslova za saradnju naučno-tehnoloških institucija, transfer znanja i tehnologija i obuku na prestižnim japanskih institutima. U tom kontekstu, premijer Abe je izrazio otvorenost za iznalaženje novih sfera za zajedničko djelovanje, imajući u vidu da aktuelni sporazum koji reguliše saradnju u ovoj oblasti datira iz perioda bivše Jugoslavije, što, kako je zaključeno, treba inovirati, u duhu vremena i promijenjenom državnom kontekstu.

ukanoviAbe3

 Đukanović je pozdravio mogućnost otvaranja japanske ambasade u Podgorici, za šta će, prema riječima premijera Abea, prvi korak biti jačanje kancelarije za vezu. Uputio je poziv premijeru da u okviru jednog od narednih boravaka u Evropi, zvanično posjeti Crnu Goru, na šta je Abe uzvratio da bi želio da se upozna s ljepotama naše zemlje, o kojima je slušao.

Đukanović je, podsjetimo, juče sa suprugom Lidijom prisustvovao ceremoniji ustoličenja japanskog cara Naruhita.

Predsjednik je bio gost večeri gdje je među zvanicama bilo 170 delegacija, koje predvode krunisana lica, brojni šefovi država i Vlada i predstavnici UN i EU.

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.