Turska: Rođen dječak bez penisa
ilustracija

Turska: Rođen dječak bez penisa

Dječak bez penisa rodio se u Turskoj, piše Daily Mail.

Uprkos tome, skrotum je formiran i ima oba testisa te na prvi pogled nema drugih vidljivih malformacija, objavili su ljekari u Erbakan Univerzitetu iz Konije, mjesta udaljenog 257 kilometara južno od Ankare.

Kazali su da je rekonstrukcija penisa za dječaka dobro rješenje. Slučaj su opisali kroz rad kojeg je objavio ugledni stručni časopis Urology Case Reports. Dječak je bio star samo jedan dan kad su ga pregledali pedijatrijski hirurzi kako bi provjerili u kakvom je opštem stanju.

Pokazalo se da uz penilnu agenezu ima vesicorektalnu fistulu - abnormalnu vezu između bešike i rektuma. Radi tog stanja pacijenti često u urinu imaju tragove fekalne supstance. U ovom slučaju liječnici nisu objavili je li ista situacija i kod dječaka.

Operisali su ga kako bi uklonili fistulu, a tada su otkrili da ima i dodatne teškoće zbog kojih mu se izvan bešike gomilao urin.

"Slučaj penilne ageneze pogađa, prema procjenama, jedno na 10 - 30 miliona rođene djece. Ovo je prvi slučaj djeteta s kombinacijom penilna ageneze, vezikoureteralnog refluksa i vesikorektalne fistule", napisali su ljekari u svom izvještaju, prenosi 24sata.hr.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.