Promovisali Crnu Goru kao gastro destinaciju(FOTO)
foto: MPRR

“Crnogorski pršut” imao zapaženo mjesto na Sajmu pršuta u Istri

Promovisali Crnu Goru kao gastro destinaciju(FOTO)

Proizvođači “Crnogoroskog pršuta” sa Cetinja, osam kompanija okupljenih u istoimeni klaster, učestvovali su na 13. Internacionalnom sajmu pršuta u Istri, koji se krajem prethodne sedmice održao u Tinjanu.

Učešće crnogorskih proizvođača koji su na sajmu predstavljali Crnu Goru, ove godine kao zemlju partnera, podržalo je Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Internacionalni sajam pršuta u Istri, tokom tri festivalska dana, posjetilo je više od 25.000 posjetilaca, a pod motom “Dođi i pronađi svoju omiljenu fetu pršuta" konzumiralo se nešto više od 15 tona ove cijenjene mesne delicije sa raznih područja regiona i Evrope.

Zapaženo mjesto na poznatoj međunarodnoj gastro manifestaciji imao je “Crnogorski pršut”, koji je od prošle godine zaštićen geografskom oznakom kvaliteta, navode iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prisustvovalo je osam članova Klastera Crnogorski pršut, proizvođača tradicionalnih suvomesnatih proizvoda: Martex, Zrnožit, Interproduct, MiAnja, Monstate, Gornič, DDR comerce i Nani Prom, zajedno sa predstavnicima Turističke organizacije Cetinja i Prijestonice Cetinje.

Kako ističe koordinator Klastera Ilija Ševaljević ovo je drugi put da predstavnici ovog udruženja proizvođača učestvuju na manifestaciji u Istri, ali prvi put od kada je njihov proizvod Crnogorski pršut u decembru prošle godine dobio geografsku oznaku kvaliteta i postao još jedan zaštićeni crnogorski proizvod.

Učešće crnogorskih predstavnika, kako je kazao, bilo je vrlo zapaženo, kako od strane brojnih posjetilaca, tako i proizvođača pršuta iz brojnih zemalja.

"Ovo je bila prilika da se promoviše i Crna Gora kao gastro destinacija, zemlja prepoznatljivih i kvalitetnih tradicionalnih proizvoda", kazao je Ševealjević.

Tokom trajanja Sajma, proizvođači sa Cetinja ostvarili su niz značajnih kontakata korisnih za intenziviranje dosadašnje saradnje sa proizvođačima iz Hrvatske i regiona. Razmijenjena su i iskustva u organizaciji i značaju održavanja ovakvih manifestacija, s obzirom na planove da se iduće godine održi prvi međunarodni sajam pršuta na Cetinju.

U okviru Sajma u Istri, upriličena je i svečana dodjela potvrda za uspješno završeni kurs i ispit za senzornog analitičara pršuta, koji je u martu ove godine u Pazinu realizovala Udruga senzornih analitičara. Ovaj sertifikat su dobila i trojica Cetinjana: Petar Muhadinović, Boris Vujović i Ilija Ševaljević.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.