Možete ozbiljno oštetiti motor automobila ako ovo radite po kiši
Ilustracija

Možete ozbiljno oštetiti motor automobila ako ovo radite po kiši

Vlažno vrijeme i teške padavine mogu da unište dijelove automobila i ostave putnike u dubokoj vodi.

Voda može da uđe u motor, uništi njegove dijelove i dovede do ozbiljnog kvara.

Ako do ovoga dođe, vozači ne bi trebalo da pokušavaju da ponovo upale motor jer je voda dospjela do cilindra.

Ovo se zove hidrauličko blokiranje jer cilindri motora ne mogu da kompresuju vodu kao što to rade sa mješavinom goriva i vazduha kako bi generisale snagu potrebno da se auto kreće. Zbog toga,vozači nikako ne bi smjeli da pokušavaju da upale motor jer to može da dovede do ozbiljne štete.

Zapravo, stručnjaci vozačima savjetuju da nikako ne voze kroz vodu dublju od 10 centimetara jer i pola šolje vode u motoru može da napravi ozbiljnu štetu.

Vožnja kroz duboku vodu može da dovede i do blokiranja kočnica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.