Ubrzo gradnja nekoliko vrtića kapaciteta oko 800 mjesta
Foto: Ministarstvo prosvjete

Šehović: Rani razvoj djece prioritet

Ubrzo gradnja nekoliko vrtića kapaciteta oko 800 mjesta

Rani razvoj djece je jedan od prioriteta Ministarstva prosvjete, koje je u prethodnim godinama intenzivno radilo na širenju obuhvata predškolskog obrazovanja i paralelno na širenju prostornih kapaciteta, saopštio je ministar Damir Šehović na današnjoj konferenciji UNICEF-a o ranom razvoju djeteta koja se održava na Univerzitetu Donja Gorica.

Kako je saopštio ministar, u posljednjih nekoliko godina obuhvat djece preko 3 godine u predškolskim ustanovama u Crnoj Gori je porastao sa preko 50% na preko 70%.

„Takve podatke mora pratiti i ulaganje u obrazovnu infrastrukturu, te je u prethodne dvije ipo godine otvoreno je oko 1 700 novih mjesta za djecu u vrtićima. U narednom periodu očekujemo da će se obezbijediti dodatnih 750 - 800 novih mjesta i to kroz vrtiće Bloku VI, Pljevljima, Ulcinju i Herceg Novom i Rožajama“, poručio je Šehović.

Kako je istakao, budžet Ministarstva prosvjete koji se odnosi na predškolsko obrazovanje porastao je u periodu 2015-2018 za otprilike trećinu – sa 14 na oko 21 milion EUR-a.

48941192628d64afdb8a3c

Ministar je najavio i potpisivanje novog kredita sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope za izgradnju sedam novih vrtića.

Samo izgradnjom tih novih jedinica „imaćemo dodatno još 1 550 – 1 600 mjesta za smještaj djece“.

Riječ je o vrtićima u City kvartu, Bloku 35-36, Zlatici, Starom aerodromu, Beranama, Bijelom Polju i Plavu.

„Kada je riječ o uslugama u vrtićima, naravno da smo potpuno svjesni da proširenje obuhvata ne smije da ide nauštrb kvaliteta. Pomenuću samo dvije aktivnosti koje su usmjerene na postizanje ovog cilja. Prva je da smo pokrenuli veliki broj interaktivnih službi, a to su vrtićke jedinice u udaljenim krajevima, koje smo formirali želeći da predškolsko obrazovanje učinimo dostupnim svima. Ne manje važno, od ove školske godine se u svim vrtićima primjenjuje Porfolio za praćenje napretka djece, kojim se uvodi ujednačeno praćenje napretka i omogućava da se svakom djetetu blagovremeno pruži podrška", kazao je  Šehović.

Konferenciju je otvorio predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, rektor Univerziteta Donja Gorica (UDG) prof. dr Veselin Vukotić, zamjenik regionalne direktorice UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju dr Philippe Cori i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav.

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.