Crna Gora spremna da se odbrani od hibridnog rata
Foto: PR Centar

Rusija prepoznata kao neko ko želi da nametne svoju volju u CG

Crna Gora spremna da se odbrani od hibridnog rata

Crna Gora je, zahvaljući uvezanosti sistema i kvalitetnoj koordinaciji u dijeljenju informacija, spremna da se odbrani od hibridnog rata, koji teži narušavanju demokratskog sistema i zbunjivanju građana.

To je saopšteno na konferenciji „DFC 365“, koju je organizovao Atlantski savez Crne Gore povodom predstavljanja publikacije o borbi protiv dezinformisanja i lažnih vijesti.

Predsjednik Atlanskog saveza Crne Gore, Savo Kentera, naveo je da je Digitalni forenzički centar (DFC) osnovan prije godinu kao odgovor na prijetnje narušavanja demokratskog sistema.

„Godina pred nama je izborna godina, ne samo u Crnoj Gori, već i u čitavom regionu. Svi koji pokušavaju da podriju demokratiju, ne samo u Crnoj Gori, već i svim državama Zapadnog Balkana, koje teže da postanu dio Zapada, neće sjedjeti skrštenih ruku. Uradiće sve što je neophodno da naruše izborne procese i da se u njih umiješaju kako bi nametnuli svoju volju, svrgli sa vlasti demokratski izabrane vlade ili lidere i doveli na vlast one koji njima odgovaraju“, kazao je Kentera,prenosi PR Centar.

11

Kentera, foto: PR Centar

On je naveo da je Rusija prepoznata kao „neko ko želi da nametne svoju volju i da uradi sve kako bi takve retrogradne snage dovela na vlast u Crnoj Gori, ali i u svim državama Zapadnog Balkana i šire“.

Kentera je ocijenio da se snaga jednog sistema mjeri snagom rezistentnosti na napad.

„Vjerujem da smo danas spremniji na ovakve napade nego što smo bili 2016. godine i siguran sam da će se neke stvari odvijati mnogo bolje zbog uvezanosti sistema. Danas postoji kvalitetna koordinacija u dijeljenju informacija unutar sistema“, istakao je Kentera.

On je pojasnio da je neophodno uvezati civilni sektor, privredna društva, kao i sve aktere koji žele da Crna Gora bude stabilna, demokratska država i dio Evropske unije.

Ministar odbrane, Predrag Bošković, naveo je da je prostor Crne Gore i Balkana podložan uticaju dezinformisanja.

„Ovaj prostor je itekako podložan uticaju netačnog i zlonamjernog izvještavanja zbog toga što se četiri države u regionu služe istim jezikom. Uopšte ne morate doći  u neku državu kako bi je zasuli sijasetom negativnih i netačnih informacija, već to možete da radite sa distance“, pojasnio je Bošković.

boskovicprcentar

Bošković, foto: PR Centar

On je poručio da je neophodno ukazati crnogorskoj javnosti na zloupotrebe koje se koriste u medijskom prostoru kada je u pitanju lažno informisanje od strane, kako je naveo, velikog broja automatizovanih medija i pojedinaca.

Predstavnik DFC-a, Milan Jovanović, kazao je da cilj tog Centra nije identifikovanje lažnih informacija, već podizanje svijest među građanima o potencijalnim prijetnjama.

„U Crnoj Gori osnovali smo DFC zbog toga što je Crna Gora bila meta aktivne ruske propagande i dezinformacija. To je bila kampanja zbog koje smo osjetili potrebu da podignemo stepen medijske i digitalne pismenosti, ne samo ovdje, već i šire“, pojasnio je Jovanović.

On je naveo da je „stub rada DFC-a bila saradnja sa crnogorskim ministartsvima i organima, SAD-om, Velikom Britanijom i Baltičkim državama.

Govoreći o analiziranim informacijama, Jovanović je kazao da su cilj dezinformacija bili NATO i crnogorska vojska.

„Postojale su kampanje protiv crnogorske vojske, u kojima se navodilo da će Crna Gora, ulaskom u NATO, ostati bez suverenosti. Otvoreno kažem da sve to dolazi iz Rusije i da to ima veze sa njihovom političkom agendom“, rekao je Jovanović.

On je saopštio da je DFC sproveo monitoring medija o sadržaju „Sputnika Srbija“ za tekuću godinu.

„Teme su bile šest država Zapadnog Balkana, EU i NATO. Cilj projekta monitoringa bio je da otkrijemo glavne narative ovog medija. Govorimo istim jezikom, samim tim je daleko veći uticaj tog medija i ovdje u Crnoj Gori. NATO-ov centar obaviće cijelo istraživanje do kraja godine“, pojasnio je Jovanović.

rajnke

Rajnke, foto: PR Centar

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, ocijenila je da je u toku nova svjetska era u kojoj se, kako je navela, vode tajni ratovi.

„To su ratovi riječi i mi smo u takvoj vrsti rata. Pitanje je ko je u svemu tome uključen, ko su zlonamjerni strani uticaji. Mislim da je DFC uradio jako bitnu stvar, istražujući informacije i dolazeći do saznanja na koji način se tajni sadržaj plasira. SAD su posvećane naporima da zlonamjerne pokušaje spriječe“, istakla je Rajzing Rajnke.

Za razliku od SAD-a, Rusija ima, kako je ocijenila, drugačiji pristup regionu Zapadnog Balkana i Crnoj Gori.

„Procjenjujemo da Rusija pokušava da zbuni i javnost učini nesigurnom u smislu toga šta se događa. Time usporava napredak, naročito napredak koji vodi evropskim integracijama. To je bilo vrlo očigledno prije pristupanja Crne Gore NATO savezu, kao i prije izbora 2016. godine“, rekla je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da SAD pokušava da podrži Crnu Goru i da joj, kako je rekla, na taj način bude prijatelj, kao i regionu, Zapadnoj Evropi i svijetu.

„Pokušavamo da podržimo Crnu Goru u njenim naporima, da izgradi demokratske insistucije. Takođe nastojimo da kažemo crnogorskim liderima istinu, iako su možda nekad neprijatne istine o korupciji, vladavini prava, čak i medijima. Prijatelji vam uvijek saopštavaju istinu, čak i ukoliko je to teška istina“, poručila je Rajzing Rajnke.

Ona je kazala da SAD „gaji potrebu da pomogne Crnoj Gori u izgradnji profesionalnih medija i većem stepenu medijske pismenosti.

Predsjednik udruženja građana „Zašto ne“ iz Bosne i Hercegovone, Darko Brkan, pojasnio je da je teško odvojiti rad na dezinformacijama i lažnim vijestima u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

„To je jedno govorno područje, jedno medijsko tržište koje zajedno funkcioniše. Svaka tema i narativ koja je DFC obrađivao, mi smo imali u svojim analizama“, naveo je Brkan.

On je ocijenio da je teško proniknuti u suštinu problema tog fenomena bez regionalne saradnje i sagledavanja narativa cijelog jezičkog područja.

„Problem izvora i nastanka lažnih vijesti je vrlo kompleksan i složen i treba ga posmatrati iz više aspekata. Mi to uglavnom dijelimo na dva glavna motiva, odnosno na one koji proizvode dezinformacije zbog monetizacije same medijske objave. To su uglavnom anonimni portali, čiji je cilj da pojedinci ostvare profit, a sa druge strane su mediji koji imaju određene interese“, pojasnio je Brkan.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.