CG da plati 4,5 miliona eura KIPS-u
Ilustracija

Presuda protiv Crne Gore

CG da plati 4,5 miliona eura KIPS-u

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu u predmetu KIPS DOO i Drekalović protiv Crne Gore kojom je obavezao državu Crnu Goru da plati preduzeću KIPS DOO ukupan iznos od 4,5 miliona eura zbog materijalne štete, saopštila je zastupnik naše zemlje pred ovim sudom Valentina Pavličić.

Risto Drekalović je tužio Crnu Goru zbog toga što mu je bivši gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša 2005. godine stopirao gradnju trgovačkog centra na Starom aerodromu.

Zato je KIPS tražio od Crne Gore da mu za naknadu izmakle dobiti za „period od 2005. godine do nedefinisanog perioda poslovanja u budućnosti“ isplati iznos od 30 miliona eura, dok je u odnosu na pretrpljenu materijalnu štetu za troškove pribavljanja građevinske dozvole, pripremnih radnji za građenje objekta, kupovine i dopremanja montaže betonske konstrukcije objekta, plaćanja za kupovinu namjenske opreme objekta, kao i troškove Agencije za PR po osnovu usluga na rješavanju krizne situacije, zakupa komercijalnog prostora u štampi u 2005. i 2006. godini radi javne odbrane i štampe brošura u 2005. i 2006. godini, tražio ukupan iznos od 678,582 eura. 

"U odnosu na predmetni zahtjev za pravičnim zadovoljenjem, Evropski sud je zadržao konačnu odluku o ovom pitanju uz davanje mogućnosti postizanja sporazuma između strana. Strane u postupku, odnosno Vlada Crne Gore i prvi podnosilac predstavke, pozvani su da u roku od tri mjeseca od pravosnažnosti glavne presude dostave svoja pisana izjašnjenja o iznosu materijalne štete koju treba dodijeliti prvom podnosiocu predstavke i da obavijeste Evropski sud o bilo kakvom dogovoru koji mogu postići", kaže Pavličić.

U pregovorima koji su vođeni od strane ovlašćenih predstavnika države Crne Gore i predstavnika KIPS-a dogovor nije postignut, o čemu je Evropski sud upoznat.

U naknadnom pisanom izjašnjenju koje je podnio KIPS, zahtjev za pravičnim zadovoljenjem u odnosu na izgubljenu dobit je u konačnom opredijeljen na iznos od „najmanje“ 39 miliona eura.

Evropski sud je u konačnom opredijelio ukupni iznos pretrpljene štete zbog izgubljene dobiti na 4,5miliona eura i obavezao državu da plati navedeni iznos u roku od 3 mjeseca od pravosnažnosti presude.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.