Tokom trudnoće depresija može da dovede do razvoja anksioznosti, agresivnosti i hiperaktivnosti  kod djece
Foto: Ilustracija

Pokazuje istraživanje

Tokom trudnoće depresija može da dovede do razvoja anksioznosti, agresivnosti i hiperaktivnosti kod djece

Ukoliko je majka depresivna, njeni potomci mogu biti izloženi riziku od nastanka i razvoja hiperaktivnosti, agresivnosti i anksioznosti, pokazuje novo istraživanje.

Zanimljivo je da je depresija očeva djelovala na djecu samo ako je i majka bila u depresiji, otkrili su istraživači.

"Depresija kod roditelja za vrijeme i nakon trudnoće ne utiče samo na osobu koja boluje od depresije, već ima dugoročan uticaj i na dobrobit novorođenog djeteta. Čak i u slučajevima blage depresije, važno je da se simptomi identifikuju i da se roditeljima pruži podrška što je ranije moguće", rekla je istraživačica Džoana Pietikainen.

Depresija jednog roditelja takođe ugrožava i drugog roditelja. Simptomi depresije mogu da počnu tokom trudnoće i nastave se nakon djetetovog prvog rođendana, primijetili su istraživači.

"Važno je da se prati mentalno blagostanje oba roditelja tokom trudnoće i nakon rođenja djeteta. Ako jedan roditelj pokaže simptome depresije, tada treba ispitati i simptome drugog roditelja", izjavila je Pietikainen.

Dugotrajna depresija ukazivala je na to da se depresija pojavila pre trudnoće. Prethodno nastala depresija bila je ključni faktor rizika za umjerene ili jake simptome, rekli su autori studije, piše klix.ba.

Ostali faktori rizika za depresiju bili su nedostatak sna tokom trudnoće, stres, anksioznost i loše porodično okruženje, a ovi faktori rizika predviđali su depresiju i za majke i za očeve.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.