Foto: Skupština CG

Stjuart poručila

"Australija izuzetno cijeni i podržava evropski put Crne Gore"

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Branimir Gvozdenović i član Odbora Neđeljko Rudović, sastali su se juče sa nerezidentnom ambasadorkom Australije u Crnoj Gori Rut Stjuart.

Gvozdenović je kazao da Crna Gora i Australija imaju uspostavljene i ekonomske odnose i podsjetio da u Crnoj Gori uspješno posluje nekoliko renomiranih australijskih privrednika i investitora, dodajući da postojeću saradnju treba intezivirati, ali i proširiti na druge oblasti.

Dajući osvrt na sveukupnu državnu politiku, potpredsjednik je istakao da je Crna Gora ulaskom u NATO ispunila jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta, te da je ulazak i u Evropsku uniju cilj na kojem Crna Gora predano i uspješno radi već duže vrijeme. 

Stjuart je kazala da Australija izuzetno cijeni i podržava evropski put Crne Gore, dodajući da je zemlji koju predstavlja veoma važno da je region Zapadnog Balkana stabilan, ekonomski napredan, te da je neophodno u kontinuitetu raditi na jačanju demokratskih sistema u ovom dijelu Evrope. 

Gvozdenović je ovom prilikom upoznao ambasadorku i sa dosadašnjim učincima i političkim okolnostima u odnosu na rad Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Kako je istakao, jedino kroz dijalog moguće je doći do najkvalitetnijih rješenja, koja će unaprijediti ambijent u kojem će se održavati naredni izborni ciklusi.

Potpredsjednik je detaljno objasnio način na koji je funkcionisala Vlada u zadnjoj godini prethodnog izbornog ciklusa, te naveo da slična iskustva ne treba ponavljati. On je istakao da je rad Odbora jasan zbog jasno definisane Odluke o njegovom formiranju, u kojoj je primarna potreba da se prihvate sve preporuke OEBS/ODIHR-a.

Poslanik i član Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Neđeljko Rudović, kazao je da je dio opozicije koji učestvuje u radu Odbora otvoren za dijalog, i spreman za pronalaženje najboljih rješenja, navodeći da se zalažu za formiranje tehničke vlade, jer kako je kazao, vlast ne može imati ni minimum povjerenja da će zaista i sprovesti ono što nude kao eventualni dogovor. Na taj način, smatra poslanik Rudović, obezbijedilo bi se stvaranje svih neophodnih uslova u kojima će se održati naredni parlamentarni izbori.

Ambasadorka je na kraju istakla da se nada da će vlast i opozicija postići dogovor na ovu veoma važnu temu, zaključujući da je potrebno da sve strane učestvuju u tom dijalogu. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.