CG preuzima jednogodišnje predsjedavanje Multinacionalnom savjetodavnom grupom Centra za bezbjednosnu saradnju
Sastanak u Hrvatskoj

CG preuzima jednogodišnje predsjedavanje Multinacionalnom savjetodavnom grupom Centra za bezbjednosnu saradnju

Generalni direktor Direktorata za politiku i planiranje odbrane Ivica Ivanović učestvovao na 42. sastanku Multinacionalne savjetodavne grupe (MAG) Centra za bezbjednosnu saradnju (RACVIAC) u Rakitju u hrvatskoj, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Ivanović je istakao da sve zemlje članice imaju isti cilj - stabilan, integrisan i napredan region, kao i da se sve suočavaju sa sličnim bezbjednosnim izazovima.

„Savremeni bezbjednosni koncept nameće potrebu intenzivne saradnje partnera i saveznika na regionalnom i međunarodnom nivou i iziskuje aktivan doprinos suočavanju sa prijetnjama koje prevazilaze nacionalne granice, a među kojima su trenutno najaktuelnije hibridne i sajber prijetnje, kao i migracije”, naglasio je Ivanović.

7299700925320073170333888501355783487750144n

Takođe, iskazao je zadovoljstvo što su sve zemlje regiona prepoznale mehanizam regionalnih inicijativa kao efikasan model za jačanje povjerenja, produbljivanje saradnje i unaprjeđenje nacionalnih odbrambenih kapaciteta.

"Saradnja sa RACVIAC-om traje niz godina, kada su sprovedene brojne aktivnosti iz oblasti kontrole naoružanja, neproliferacije oružja za masovno uništenje, reforme sektora bezbjednosti, međunarodne i regionalne saradnje, sa posebnim akcentom na evropske i evroatlantske integracije. Rad RACVIAC-a naša zemlja će nastaviti da podržava", kazao je Ivanović i dodao da ćemo i ubuduće ispunjavati obaveze koje proizilaze iz članstva u toj organizaciji.

7286929625320072737000592648866456413929472n

Direktor Centra, general-major Jeronim Bazo istakao je značajnu ulogu RACVIAC-a u jačanju evroatlantske perspektive zemalja Jugoistočne Evrope i zahvalio se Ivanoviću na značajnom doprinosu Crne Gore jačanju regionalne saradnje.

Bazo je Ivanoviću poželio uspješno predsjedavanje MAG-om, ističući uvjerenje da će grupa u narednom periodu donositi političke odluke afirmativne za sve zemlje Jugoistočne Evrope.

U skladu sa Godišnjim programom RACVIAC-a, proljećnje zasijedanje MAG-a najavljeno je za april 2020. godine u Crnoj Gori.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.