Visoke satne koncentracije sumpor dioksida u Pljevljima: Štetni uticaji po zdravlje građana
Foto: PV Informer

Visoke satne koncentracije sumpor dioksida u Pljevljima: Štetni uticaji po zdravlje građana

Proteklih nekoliko dana u vremenskom intervalu od 12 do 15 časova sa mjerne stanice u Gagovića imanju očitane su veoma visoke satne koncentracije sumpor dioksida, uz prekoračenja PM 10 i PM 2,5 čestica u odnosu na zakonom dozvoljene vrijednosti, piše PV Informer.

I dok se visoke koncentracije sumpor dioksida očitavaju u toku središnjeg dijela dana, prekoračenja praškastih čestica u vazduhu se očitavaju u jutarnjim i kasnim večernjim časovima.

a23

Foto: PV Informer

"Ono što je zabrinjavajuče je činjenica da nova grejna sezona praktično nije ni krenula, a već su zabilježeni štetni uticaji u vazduhu po zdravlje građana Pljevalja. Posebno je čudno da su značajno povećane koncentracije sumpor dioksida u odnosu na ranije godine i u skladu sa tim nadležni organi bi trebali da ispitaju gdje je izvor zagađenja koji utiče na zdravlje ljudi.

Istovremeno iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine smo dobili informaciju koja se odnosila na izuzetno visoko prekoračenje sumpor dioksida registrovanom sa Mjerne stanice u Pljevljima, 18 oktobra 2019.godine u 14 časova, kad su koncentracije sumpor dioksida u vazduhu iznad Pljevalja iznosile 547,4 mikro grama po metru kubnom", prenosi PV Informer.

a124

Foto: PV Informer

Da bi Agencija obavjestila javnost u skladu sa zakonskim odredbama o pragu prekoračenja izuzetno visokih štetnih materija u vazduhu, potrebno je da Mjerna stanica očita tri prekoračenja od 500 mikro grama po metru kubnom, da bi se dalo upozorenje građanima.

"Ako uporedimo podatke sa Mjernih stanica u drugim crnogorskim gradovima, gdje satne koncentracije CO2 nisu prelazile 13,1 mikro grama po metru kubnom, jasno je o kakvim se visokim koncentracijama sumpor dioksida radi u vazduhu iznad Pljevalja.

To dovoljno govori koliko su koncentracije sumpor dioksida u Pljevljima veoma visoke, posebno u djelu dana kad građani manje griju stanove, zbog visokih spoljašnjih temperatura.Ako znamo da se sumpor dioksid najviše oslobadja sagorjevanjem uglja, nadležni organi bi trebali izvršiti kontrolu velikih industrijskih zagašivača", prenosi PV Informer.

Redakcija portala “PV Informer” je obavila razgovor sa ekološkim inspektorom iz Mojkovca, Irenom Popović i zatražila da Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore utvrdi razlog povremenih visokih koncentracija sumpor dioksida u vazduhu iznad Pljevalja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.