Besplatni preventivni pregledi grlića materice i dojki u domovima zdravlja
Ilustracija

Oktobar – mjesec borbe protiv karcinoma dojke

Besplatni preventivni pregledi grlića materice i dojki u domovima zdravlja

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u Crnoj Gori se tokom 2018. sa karcinomom dojke suočilo 420 osoba uz 129 slučajeva sa smrtnim ishodom (31%), navodi se u saopštenju Fondacije za razvoj sjevera Crne Gore (FORS).

Oktobar se kako ističu širom svijeta obilježava kao mjesec borbe protiv karcinoma dojke, sa namjerom da se poveća podrška i skrene pažnja javnosti na značaj ranog otkrivanja i liječenja ove bolesti.

"Karcinom dojke spada u najčešće uzroke obolijevanja i smrtnosti žena kada su u pitanju maligne bolesti. Uprkos veoma velikim rizicima po život i zdravlje koji predstavljaju karcinomi, neki od njih, kao što je karcinom dojke, mogu se otkriti u ranoj fazi, prije pojave simptoma, putem preventivnih pregleda čime se značajno povećavaju šanse za potpuno i trajno izlječenje. Istraživanja pokazuju da se čak oko 90% žena koje otkriju karcinom dojke u početnom stadijumu, uspješno izliječi. Nažalost, ova šansa se ne koristi u dovoljnoj mjeri. Rano otkrivanje zaista može spasiti život", navodi se u saopštenju FORS-a.

Bolest kako dodaju ne bira godine, porijeklo, ni obrazovanje.

"Može se desiti bilo kome. Poražavajuća je činjenica da, u prosjeku, svaka osma žena tokom života oboli od karcinoma dojke i zato je izuzetno važno biti svjestan značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju. Prevencija podrazumijeva: redovne samopreglede - jednom mjesečno; redovne godišnje ljekarske preglede; reagovanje na svaku uočenu promjenu na dojkama i zdrav način života – zdravu ishranu, normalnu tjelesnu težinu kao i izbjegavanje stresa, cigareta, zadimljenih prostorija, alkohola i toksičnih higijenskih sredstava. Naime, poznato je da je u samo oko 10% slučajeva obolijevanja genetski faktor bio uzročnik, dok su u svim drugim slučajevima, uzročnici ostali faktori na koje možemo uticati", ističu iz ove Fondacije.

Obilježavanje oktobra kao mjeseca borbe protiv karcinoma dojke samo je jedna od aktivnosti koju FORS Montenegro realizuje u okviru projekta CARES – Cross-border Actions in the Reproductive Health Sector / Prekogranične aktivnosti u sektoru reproduktivnog zdravlja.

"Projekat doprinosi unapređivanju kvaliteta usluga u sektoru reproduktivnog zdravlja i informisanju stanovništva o značaju prevencije i očuvanja reproduktivnog zdravlja, a sve to kroz nabavku opreme za domove zdravlja uključene u projekat, organizovanje preventivnih pregleda, kampanju podizanja nivoa svijesti o reproduktivnom zdravlju, predavanja na ovu temu, prekograničnu konferenciju i sl.", saopšteno je.

Projekat se u Crnoj Gori sprovodi u opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Petnjica, Plav, Kolašin, Mojkovac i Rožaje.

"Anketa o znanju i navikama žena u domenu reproduktivnog zdravlja koju smo organizovali ove godine pokazala je da su ispitanice prilično informisane o reproduktivnom zdravlju, ali da nerado vrše preventivne preglede. Samim tim nedovoljno koriste šansu da otkriju bolest na vrijeme i doprinesu lakšem i uspješnijem izlječenju. Posebno zabrinjavaju podaci čak 44% ispitanica nikada nije bilo na preventivnom pregledu; 32% nije nikada radilo samopregled, 47% nikada nije bilo na ultrazvučnom pregledu dojke, a 60% nije nikada radilo mamografski pregled koji se preporučuje ženama starosne dobi iznad 45 godina jedanput u dvije godine", kažu iz FORS-a.

Ističu da navike i uvjerenja koja nam ne koriste treba svjesno mijenjati.

"Ovom prilikom želimo da uputimo poziv svim pripadnicama ženskog pola da urade preventivne preglede i na taj način doprinesu očuvanju sopstvenog zdravlja", poručuju iz FORS-a.

S obzirom na to da je u okviru projekta CARES u toku kampanja organizovanja besplatnih preventivnih pregleda grlića materice i dojki u saradnji sa domovima zdravlja iz ciljnih opština, iz ove fondacije obavijestili su pripadnice ženskog pola iz navedenih opština da iskoriste šansu i da na vrijeme prekontrolišu svoje zdravlje, zakazivanjem preventivnih pregleda dojke i grlića materice pozivom na jedan od sljedećih brojeva telefona:

Untitled

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.