Kurpejović: Visokoškolcima na raspolaganju više od 11.500 mjesta
Kurpejović

Program stručnog osposobljavanja

Kurpejović: Visokoškolcima na raspolaganju više od 11.500 mjesta

U okviru Programa stručnog osposobljavanja crnogorski visokoškolci ove godine na raspolaganju imaju više od 11.500 mjesta kod poslodavaca, kazala je Dnevnim novinama generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete Mubera Kurpejović.

Ona je najavila da će u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnike, kao i prethodnih godina, sprovoditi stroge kontrole.

Anketa koja se periodično sprovodi među visokoškolcima, ističe Kurpejović, pokazala je da je više od 90 odsto korisnika zadovoljno.

"Cilj programa je da olakša prelazak mladih iz svijeta obrazovanja u svijet rada kroz pružanje mogućnosti za dodatno sticanje znanja, vještina i kompetencija. Program treba da doprinese i smanjenju nezaposlenosti mladih, s kojim se susrijeće čitava Evropa, kao i da pruži smjernice ustanovama visokog obrazovanja u koncipiranju upisne politike", pojasnila je ona za Dnevne novine.

Posmatrano po oblastima i studijskim programima poslodavci su, ističe Kurpejović, najviše bili zainteresovani za oblast ekonomije, građevine, prava, turizma, arhitekture, internet tehnologija, jezika i turizma, a iz tih oblasti je bilo i najviše prijavljenih visokoškolaca.

“Dodatno, u namjeri da obezbijedi sigurno sticanje praktičnih znanja i tokom studija Ministarstvo prosvjete u okviru izmjena Zakona o visokom obrazovanju propisalo je da praksa mora činiti minimum 25 odsto studijskog programa. Prethodne godine sprovedene su i oštrije kontrole realizacije programa u cilju obezbjeđivanja kvalitetne obuke za korisnike, a tako će biti i ove", zaključila je Kurpejović.

Podsjetimo, prijavljivanje osme generacije korisnika za učešće u Programu stručnog osposobljavanja visokoškolaca počelo je 18. oktobra i trajaće do 18. novembra.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.