Resocijalizaciju zatvorenika podići na viši nivo
Ilustracija

Resocijalizaciju zatvorenika podići na viši nivo

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kažu da iako ne zadovoljavaju evropske standarde, da na 25 zatvorenika imaju jednog službenika, kažu da neprestano rade na povećanju broja zaposlenih koji bi radili sa zatvorenicima i na taj način doprinijeli što boljoj resocijalzaciji.

Iz nevladine organizacije Juventas za Novu M, kažu da resocijalizaciju treba podići na viši nivo, zaposliti što više stručnog kadra, kako bi tretmani bili individualizovani. 

Bivši zatvorenik Vladimir Pavićević, iza rešetaka  je proveo pet godina. Kaže je da država svakog predstupnika treba kazniti, ali i da mu nakon oslužene kazne, treba omogućiti povratak u društvene tokove.

"Konkretan iskreni rad sa zatvorenicima u zatvoru, možete slobodno reći da nema. Sve da ima dobre volje nemaju dovoljno socijalnih radnika koji bi to radili. Na pedeset zatvorenika dolazi jedan socijalni radnik, sve zavisi od boravka", kaže Pavićević.

Načelnica Odsjeka za tretman u Upravi za izvršenje krivičnih  sankcija Dragica Rajković pojašnjava da na osnovu rezultata, svakom osuđeniku, dodjeljuje se poseban vid terapije, te da pomoć službenika zatvorenicima ne izostaje.

"Možemo reći da ne ispunjavamo onaj evropski standar koji kaže 25 zatvorenika da bude po jednom službeniku. Međutim, posljednjih godina Uprava je popunila određeni broj radnih mjesta, a i novim aktom o organizaciji i sitematizaciji unutar ovog organa, predvidjeli smo  nova radna mjesta i kontinuirano radimo na poboljšanju radnih mjesta, odnosno povećanju broja službennika koji bi radili sa zatvorenicima", kazala je Rajković.

Iz nevladine organizacije Juventas, navode da  je tretman resocijalizacije potrebno podići na viši  nivo.

"Sama resocijalizacija treba da počne od ulaska i izlaska. Imamo kadrovske potencijale koji su trenutno mali. Potrebno je kadrovski unaprijediti situaciju i u tehničkom smislu poboljšati sektor tretmana. To su prosto sistemske stvari koji se moraju riješiti", kaže Marija Radović. 

Proces resocijalizacije ne prođu svi zatvorenici uspješno, niti on  zavisi samo od rada zaposlenih u Upravi. Za uspješno sprovođenje,  potrebna je i podrška sredine.

"Šta god mi uradimo sa zatvorenikom, koliko god da on stekne uvid u svoje ponašanje, ukoliko nema podršku u zajednici, teško se može reintegrisati  na pravi način i nastaviti sa životom, uslovno rečeno normalnim", kaže Rajković.

Vladimir za Novu M kaže da upravo podrška zajednice nerijetko zafali, što život čini mnogo težim.

"Vjerujte da je strašno teško bivšem zatvoreniku, pa čak ako je jednom osuđivan da dobije posao. A tu poslodavci strašno griješe, jer zatvorenici koji traže posao ili žele da nastave oni će se truditi tri puta više. A oni koji žele da se bave kriminalom, oni neće tražiti posao, niti to žele da rade", kaže on.

Vladimir je osnovao nevladinu organizaciju kako bi pomogo i sebi i drugima da se bolje integrišu u društvene tokove. Fali mu kaže, podrška stručnog kadra, kako bi na pravi način realizovao svoje ideje.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.