Prve kazne za trgovce u Beranama i Danilovgradu
Ilustracija

Inspektori od ranijih jutarnjih sati na terenu

Prve kazne za trgovce u Beranama i Danilovgradu

Tržišni inspektori koji su od ranijih jutarnjih sati na terenu kažu da se odredba o neradnoj nedjelji uglavnom poštuje, a utvrdili su samo dvije nepravilnosti zbog čega su kaznili dva trgovca u Danilovgradu i Beranama. Podgoričani kažu da će im biti potrebno malo vremena da se naviknu ali smatraju da im neće biti problem da drugačije planiraju vikend.

Za zaposlene u sektoru trgovine danas je prva neradna nedjelja. Izmjenama zakona koje su usvojene 20. juna propisano je da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

Izuzetno, trgovina se može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, štampe, benzinskim stanicama, pijacama.

Iz Uprave za inspekcijske poslove pozivaju preduzeća da poštuju propisane obaveze.

Za nepoštovanje zakona, osim novčanih kazni, propisana je i upravna mjera kojom je definisano da će inspektor, ukoliko utvrdi da trgovac radi nedjeljom i u dane državnih ili drugih praznika, zatvoriti prodajni objekat ili drugo prodajno mjesto za vremenski period u kojem rad nije dozvoljen.

Portparolka Volija Olivera Šuškavčević kazala je za TVCG da su zakon podržali od prvog dana, kako bi radnicima dao određeni benefit. 

Iznenađeni su odlukom, kako je kazala, da nedjeljom rade kiosci: "Treba povesti računa o tome kako će se razvijati dešavanja oko kioska i pumpi i da ne dođe do širenja i razvoja trgovine na tim mjestima".

Šuškavčević je rekla da je subota bila dan pojačane trgovine.

"Veliki broj potrošača je odlučio da se pripremi za neradnu nedjelju. Trebaće vrijeme da se naviknemo, ali ostaje da vidimo kako će se to primjenjivati tokom turističke sezona", istakla je ona.

rtcg.me

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.