Koliko je potrebno kojoj hrani da se svari?
Foto: Ilustracija

Koliko je potrebno kojoj hrani da se svari?

Varenje, probava ili Digestija je mehaničko i hemijsko razlaganje hrane na manje komponente koje mogu tada da se resorbiraju u krv.

Probava omogućava opskrbu organizma vodom, mineralima, vitaminima i energijom bogatim tvarim poput ugljikovodika, masti i bjelančevina.

Zbog toga je veoma važno znati koliko je potrebno kojoj hrani da se svari. Posebno kada je u pitanju večera, s obzirom na to da organizam ne može adekvatno da ose dmori i oporavi dok god je proces varenja u toku.

Tako je za varenje piletnine ljudskom organizmu potrebno između 90 i 120 minuta. Za mliječne proizvode potrebno je 120 minuta, a za odrezak 180 minuta.

Riba je odličan izbor za večeru s obzirom na to da za probavu ribe organizmu treba između 45 i 60 minuta. Za kuvano povrće potrebno je 40 minuta, a za svježe povrće svega pola sata.

Za voće je potrebno svega 15 do 20 minuta.

Za krompir je potrebno između 90 i 120 minuta, a za orašaste plodove čak 180 minuta.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.