Izetbegović o ocu: Borio se za povratak islama i uspio je, ostvario je svoj veliki životni cilj
Bakir Izetbegović

Na komemoraciji

Izetbegović o ocu: Borio se za povratak islama i uspio je, ostvario je svoj veliki životni cilj

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je u Sarajevu da je njegov otac Alija ostvario svoj veliki životni cilj, "povratak islama", kao i "opstanak svog bošnjačkog naroda, uprkos svim izazovima proteklih decenija", prenosi Index.hr.

"Alija Izetbegović je mladost proveo boreći se za stvar islama. Da se nađe prostor za tu vjeru... i mislim da je u tome uspio. Prvo se borio da se sam islam vrati, da se razumije na pravi način i nađe svoje mjesto na istorijskoj i ideološkoj sceni, mislim da je tu pobjednik", rekao je sin Bakir Izetbegović, predsjednik stranke koju je njegov otac utemeljio.

U izjavi novinarima na komemoraciji upriličenoj u povodm 16. godina od smrti prvog predsjednika BiH nakon prvih višestranačkih izbora hvalio je očev doprinos u BiH.

"Borio se za opstanak svog naroda, bošnjačkog naroda, za opstanak zemlje, borio za ono što jeste ta zemlja kazavši jednom da ovo nije samo dio teritorija na Balkanu, nego da je BiH ideja da različite kulture i vjere, identiteti, mogu živjeti zajedno", izjavio je predsjednik SDA novinarima.

Bakir Izetbegović je rekao da njegov otac nijednu od ovih borbi za islam i Bošnjake te za BiH kao zemlju različitosti nije izgubio.

Ipak, on ističe da "ništa nije zauvijek završeno", pa je odgovornost Bošnjaka da se ta borba nastavi.

Bakir Izetbegović je razočaran činjenicom što cio svijet nije kao njegov otac.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.