Parlament VB odgodio glasanje o Bregzitu
Boris Džonson

Parlament VB odgodio glasanje o Bregzitu

Parlament Velike Britanije nakon burne rasprave odlučio je da se glasanje o Bregzitu odgodi, prenose mediji.

Birtanski parlament je usvojio amandman kojim se odgađa glasanje o sporazumu o Bregzitu koji je predložio premijer Boris Džonson.

Prema takozvanom Letvinovom amandmanu Donji dom parlamenta može da se uzdržava od glasanja za Džonsonov plan sve dok se prethodno sve zakonske mjere za implementaciju tog plana ne izglasaju u samom parlamentu.

Amandman je usvojen sa 322 glasa za i 306 glasova protiv.

Bivši konzervativni poslanik Oliver Letvin tvrdi da podržavaju premijera, ali da je predloženi amandman osiguranje da Džoson neće moći da sprovede Bregzit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. oktobra.

"Premijer ima strategiju. On želi reći svim kolebljivcima: 'Ili moj sporazum ili nema sporazuma, glasajte za implementaciju zakona ili ćemo propasti'", rekao je Letvin na sjednici britanskog parlamenta.   

"Ne možemo biti sigurni da će ta premijerova prijetnja funkcionisati. Ja, usprkos podršci sporazumu, ne vjerujem da je odgovorno izložiti naciju riziku tom prijetnjom", zaključio je on.  

Premijer Džonson je kazao da prema njegovom uvjerenju predloženi sporazum najbolje rješenje.

"Neću pregovarati sa EU o odgađanju niti me zakon na to primorava", rekao je Džonson, obraćajući se poslanicima nakon glasanja.

Desetine hiljada građana izašle su na ulice Londona zahtijevajući novi referendum o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

beta

Foto: Beta/AP

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.