Posjeta Pljevljima

Green Home upozorava

"Pristup EU neće biti moguć dok se crna ekološka tačka kakva su Pljevlja ne riješi"

U cilju konstruktivnog rješavanja izazova u procesu realizacije završnih mjerila i zatvaranja Poglavlja 27, sa fokusom na problem kvaliteta vazduha u Pljevljima, NVO Green Home je sa članovima Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore posjetila opštinu Pljevlja i prisustvovala sastanku ovog Odbora i predstavnika termoelektrane (TE) Pljevlja, kao i NVO sektora. Na sastanku u TE Pljevlja razgovaralo se o trenutnim radovima i budućim planovima u cilju očuvanja životne sredine.

Kako je saopšteno iz ove organizacije, tokom terenske posjete deponiji Maljevac dobijen je uvid u izgradnju treće kasete za odlaganje pepela i šljake, planove za rekultivaciju prve kasete i izgradnju bazena povratne vode u sklopu ekološke rekonstrukcije.

Međutim,ističu iz Green Home-a ističu da aktuelna ekološka rekonstrukcija TE Pljevlja nesumnjivo baca sijenku na proces pravedne tranzicije ka dekarbonizaciji koja se uveliko dešava u zemljama Evrope.

"Ova složena, ali neophodna tranzicija osigurava prekid višedecenijske energetske zavisnosti od uglja, dok pomaže rješavanje socio-ekonomske, ekološke, a samim tim i zdravstvene situacije onih najpogođenijih – u ovom slučaju građana Pljevalja. Iako je potpisana deklaracija o pravednoj tranziciji od strane 41 gradonačelnika iz 9 evropskih zemalja, među kojima je i gradonačelnk Pljevalja, o pravednoj tranziciji i napuštanju uglja u Crnoj Gori još uvek nema riječi. Evropska komisija dostojna je u svojim namjerama za klimatski neutralnu Evropu do 2050. zbog čega je u osnivanju "Fond pravedne tijranzicije". Ovaj fond osigurava dovoljno finansijskih sredstava za zahtevan proces pravedne energetske tranzicije u zemljama Zapadnog Balkana", saopštavaju iz Green Home-a.

Iz te organizacije ističu da Fond predstavlja jedinstvenu priliku da Crna Gora prekine višedecenijsku energetsku zavisnost od uglja, iznađe rješenje za grijanje Pljevalja koje ne uključuje ugalj i pomogne rješavanje aerozagađenja u ovom gradu.

"Dok vlada i lokalna vlast jednom rukom potpisuju ministarske i gradonačelničke deklaracije, a drugom tenderske ugovore za nova finansiranja u ugalj, gubi se korak sa Evropom i propuštaju se prilike za konačno zatvaranje Poglavlja 27. Pritom, odabirom izvođača kroz tenderski posupak će se procijeniti spremnost i ozbiljnost nadležnih intitucija da primjene najbolji ekološki standard i prihvate visoke cijene rekonstrukcije TE Pljevlja, obzirom da se ponude razlikuju u rasponu od 40 miliona eura. Na sastanku Odbora za evropske integracije i NVO sektora zaključeno je da pristup EU neće biti moguć sve dok se crna ekološka tačka kakva je Pljevlja ne riješi. Rečeno je da su dosadašnja rešenja bila kratkotrajna i neodrživa, te da je neophodno doneti plan za narednih minimum sto godina. Ovim putem je za prvu polovinu novembra najavljen okrugli sto na kome će se otvoriti karte i detaljnije razgovarati o problemu sa kojim se Pljevlja godinama suočavaju.", zaključuju iz Green Home-a.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.