Marković na dodjeli nagrade „Komuna“

"Zadatak svih da čuvamo Crnu Goru i njenu tradiciju i na taj način gradimo modernu državu po mjeri razvijene Evrope"

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković kazao je da je zadatak svih da čuvamo Crnu Goru sa svim vrijednostima koje je krase i da upravo na taj način gradimo modernu državu po mjeri razvijene Evrope.

 Vlada će, istakao je on a saopštava njegov kabinet, doprinositi i podsticati da u prvim redovima daljeg sveukupnog napretka, pored institucija, bude naša intelektualna elita. -Rame uz rame, pojedinci i pokreti!-

„Sam proces evropeizacije nije suprotan tradiciji, a istorija i kultura svih naroda koji ovdje žive, doprinijeće tom procesu“, kazao je premijer Marković na svečanoj dodjeli priznanja časopisa „Komuna“ za doprinos očuvanju, promociji, zaštiti, valorizaciji i afirmaciji kulturne baštine Crne Gore.

Predsjednik Vlade je podsjetio da su upravo tradicionalne i slobodarske tekovine antifašizma, multikulturalnosti i zajedništva temeljna vrijednost nezavisne Crne Gore, i da se 2011. godine nastojanjima za njihovo očuvanje, pridružio i časopis „Komuna“.

„Misija čuvanja bogatog kulturnog i istorijskog nasljeđa kroz format ovakvog štampanog medija, daje nam za pravo da kažemo da Komuna nije samo časopis, već svojevrsni kolektiv intelektualaca i patriota koji se prepoznaje kroz svako njeno izdanje“, rekao je premijer Marković.

Duško Marković - dodjela nagrada časopisa Komuna

On je dodao da su tradicionalne vrijednosti crnogorskog društva, multivjerskog i multikulturnog, duboko ukorijenjene u našem biću, ali se pod teretom vremena i izazova – do njih ne dolazi ni lako ni u kratkom vremenu.

„Baš zbog toga, Komuni i njenim autorima dugujemo posebnu zahvalnost, jer su predanim radom, kroz 32 izdanja, oživjeli i podsjetili na naš identitet i kulturu, dajući im zasluženo mjesto u kontekstu ukupnog društvenog i ekonomskog razvoja“, kazao je predsjednik Vlade.

Duško Marković - dodjela nagrada časopisa Komuna

Osvrćući se na devet godina rada „Komune“, Premijer je kazao da je ona svojevrsan hroničar ovdašnje zbilje i da su njeni autori kvalitetom sadržaja doveli časopis do školskih i fakultetskih klupa, a objavljeni materijal postajao je referentna arhivska građa: „Jednom riječju – riznica onoga što je baština Crne Gore“. 

Duško Marković - dodjela nagrada časopisa Komuna

Premijer Marković je uručio godišnju nagradu časopisa „Komuna“ Slobodanu Čukiću - uredniku, esejisti, filosofu.

„Kao autor nekoliko knjiga i oko 200 posebnih istraživačkih eseja i članaka posvećenih crnogorskom narodnom biću i razumijevanju njegove tradicije, Čukić je dao intelektualni pečat samobitnosti i državnom identitetu Crne Gore“, rekao je predsjednik Vlade.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.