Katnić: Podnijeću ostavku ako se dokaže da je neki specijalni tužilac primio mito
Katnić, Screenshot

"Živa istina"

Katnić: Podnijeću ostavku ako se dokaže da je neki specijalni tužilac primio mito

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poručio je da uhapšeni sekretar VDT-a Nenad Vujošević neće dobiti status svjedoka saradnika u procesu protiv odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Katnić je ocijenio da su snimci koje objavljuje Knežević montirani i indirektno potvrdio da je, u njegovoj kući, pronađen notes sa spiskom svih kojima je davao novac.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić je u večerašnjoj ''Živoj istini'' potvrdio da je Skupština vratila zahtjev SDT-u u vezi sa oduzminanjem imuniteta Nebojši Medojevića i najavio da će tužilaštvo podnijeti dva odvojena zahtjeva parlamentu. 

''Skupština je povodom ovog našeg zahtjeva imala mogućnost da zahtjev prihvati ili odbije u potpunosti, ili da ga riješi djelimično. Oni su međutim uradili četvrto i vartili nam  zahtjev. Mi ćemo ispoštovati odluku Skupštine i njenog predsjednika gospodina Brajovića i poslaćemo dva zahtjeva. Jasno stojimo pri stavu da smo podnijeli pravilan zahtjev i da je po njemu trebalo odlučiti, ali poštujući Skupštini postupićemo ovako, i iz racionalnog razloga kako bi ubrzali potupak koji nam je itekako važan'', rekao je Katnić. 

Sinđelićevo izručenje Hrvatskoj neće uticati na proces za pokušaj terorizma

Govoreći o slučaju pokušaj terorizma, Katnić je rekao da na taj proces u budućnosti neće uticati odluka o izručenja Saše Sinđelića Hrvatskoj.

Katnić je naveo da je crnogorsko iskustvo u predmetu pokušaj terorizma značajno.

''Jer smo mi jedna od rijetkih zemalja koja je uspjela da se odbrani od tih formi hibridnog rata, već i da sve to dokažemo na sudu'', dodao je Katnić. 

Na pitanje da li je saglasan sa ocjenom ministra odbrane Predraga Boškovića o nedostatnosti zakonskog okvira za borbu protiv hibridnog rata odgovorio potvrdno.

''Ne postoji definisano krivično djelo u toj oblasti, zakonski okvir, kao ni edukacija građana'', smatra Katnić.  

Slučaj Atlas grupe ima elemente hibridnog rata

Katnić smatra i da slučaj Atlas grupe i odbjeglog biznismena Duška Kneževića ima elemente hibridnog rata.

''Važno je istaći da nosioci hibridnog rata imaju apsolutnu slobodu i da koriste sve mehanizme koji im  stoje na raspolaganju, te da ih koriste protiv jedne demokratske države,a to Crna Gora jeste. To se radi i u ovom slučaju, i to mislim da svako vidi'', dodao je Katnić.

On tvrdi da je tužilaštvo dobro djelovalo u ovom slučaju.

''Sjećate se slučaja Boba Vukčevića. To je bio prvi slučaj hibridnog rata, bilo je slučajeva i poslije, a onda  je na red došao Ivica Stanković. Mi vodimo tri postupka i više izviđaja, a dosad je šteta koju vjerujem da ćemo dokazati više od 100 miliona eura'', navodi Katnić.

Video snimci kaže Katnić, ''ne samo da nijesu valjani, već nikakvi dokazi za sud''.

''Jer nijesu pribavljeni na zakonit način, po zakonskim procedurama. Ovdje su ljudska prava radikalno kršena, a postoji ozbiljna sumnja da to nije autentičan, već falsifikovan materijal, ranije pripreman i namješten'', kazao je Katnić govoreći o video snimcima razgovora sa Nenadom Vujoševićevem, koje je Knežević objavio. 

''Tamo na primjer nema početka tih razgovora. Da vidimo zbog čega se jedna od tih učesnika, okrivljeni Vujošević, tako ponaša'', kazao je Katnić prikazajući transkript jednog od objavljenih razgovora.

Podnijeću ostavku ako se dokaže da je neki specijalni tužilac primio mito

Na pitanje zašto su u odnosu na Kneževićeve poteze u defanzivi, Katnić je odgovorio da kriminalna grupa djeluje van procedura, 

''Toj grupi neki preko medijske kampanje pruža podršku, i ono što oni rade ne služi nikome na čast'', kaže Katnić i dodaje da danas svakome mora bitio jasno što je kriminalna organizacija. To se, kaže, vidi u slučaju viceguvernera, koga su zloupotijebilio. kroz dva svjedoka saradnika, kroz ovog sekretara VDT-a. 

''Zato mislim da mi igramo sa bijelim  figurama, ali primjenjujemo procedure'', dodao je Katnić i poručio da će podnijeti ostavku ako se dokaže da je i jedan specijalni tužilac primio mito.

Govoreći o saslušanju Vujoševića, on je rekao da je branilac ne djeluje u skladu sa najboljim praksama odbrane.

''Takva odbrana uvlači u krivičnu odgovornost. To postavlja pitanje da li Vujošević ima adekvatnu odbranu od tog advokata. Taj branilac je javno izjavio da će spriječiti da Vujošević okrivi sebe i Kneževića. Ako ovaj advokat štiti Kneževića, a njihove odbrane su suprotstavljene, onda je to ozbiljan konflikt'', rekao je Katnić, mislieći na advokata Borivoja Borovića.

 ''Nikad Vujoševiću niko nije predložio da bude svjedok saradnik'', tvrdi Katnić, dodajući da takvih predloga nije bilo ni od tužilaštva, ni od odbrane. Kaže i da '' tužilaštvu u ovom slučaju takvo nešto ne pada na pamet''.

Izvor: Antena M/Rtcg

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.