Zbog pušenja u ugostiteljskim objektima izrečene kazne u iznosu od 15.000 eura
ilustracija

Inspektori imali pune ruke posla

Zbog pušenja u ugostiteljskim objektima izrečene kazne u iznosu od 15.000 eura

Otkako je stupio na snagu novi Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, mišljenja su podijeljena. Dok nepušači pozdravljaju ovu odluku, sa druge strane pušači i ugostitelji su, kako kažu, na gubitku.

„U potpunosti poštujemo ovaj zakon. Što se tiče posjećenosti, zavisi od vremena, ako je lijepo vrijeme i dalje su bašte u funkciji, čim je neko zahađenje ili lošije vrijeme, u prosjeku oko 50 odsto je posao u padu“, kaže ugostitelj Mladen Perović za Novu M.

Turistička inspekcija je od 1. januara do primjene novog Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, do 14. avgusta 2019. izdala 271 prekršajni nalog u iznosu od 89 000 eura.

I nakon stupanja na snagu novog zakona, inspektori su imali pune ruke posla, te je izdato 58 prekršajnih naloga u iznosu od 15 000 eura, kazali su za Novu M iz Uprave za inspekcijske poslove. I zdravstveno-sanitarna, kao i tržišna inspekcija izdale su veći broj prekršajnih naloga, nego prije primjene novog Zakona.

„ Zdravstveno-sanitarna inspekcija je u periodu od januara  do primjene novog zakona izdala 5 prekršajnih naloga, a po novom zakonu je izdala 12 prekršajnih naloga. Tržišna inspekcija je u periodu od  Nove godine do primjene novog Zakona izvršila ukupno 217 inspekcijskih pregleda u kojima je utvrđeno 8 nepravilnosti, subjekti nijesu kažnjeni već im je ukazano na nepravilnost. Tržišna inspekcija je izvršila ukupno 90 inspekcijskih pregleda od primjene novog Zakona u kojima je izrečeno 18 prekršajnih naloga u vrijednosti od 5 000 eura“, ističe Iva Čukić iz Uprave za inspekcijske poslove za Novu M.

Podsjetimo, novim zakonom se više ne dozvoljava upotreba duvanskih proizvoda u bilo kojoj prostoriji ili njenom dijelu, u kojoj se konzumiraju hrana i piće. Strogo je zabranjeno i konzumiranje duvanskih proizvoda u bilo kojem dijelu zatvorenog prostora u kojem poslove obavljaju državni i lokalni organi i službe, prostora u kojem se obavljaju zdravstvena, vaspitno-obrazovna ili kulturna djelatnost. Za one koji budu kršili odredbe ovog zakona predviđene su novčane kazne i do 20 hiljada eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.