U ovom gradu za svaku bebu daju 10.000 eura roditeljima
Ilustracija

Podsticaj za rađanje više djece

U ovom gradu za svaku bebu daju 10.000 eura roditeljima

Finska se poslednjih godina suočava sa sve većim padom stope nataliteta, što je posebno zabrinulo tamošnje vlasti, pa su odlučili da preduzmu konkretne mjere, a jedna od njih su i podsticaji za rađanje više djece.

Jedan grad već nekoliko godina ima sopstvenu, konkretnu pronatalitetnu politiku. Naime, opštinske vlasti Lestijarvija su prije nekoliko godina skrenule pažnju na sve ozbiljniji problem pada nataliteta u tom gradu, pa su donijeli odluku da će za svako novorođenče roditeljima isplatiti čak 10.000 eura,javlja Anadolija.

Vlasti su odlučile preduzeti pronatalitetne mjere nakon što je u tom finskom gradiću tokom jedne godine rođena samo jedna beba.

"Kada se saznalo da je u jednoj godini rođena samo jedna beba, svi su se probudili i kazali da se nešto mora uraditi", rekla je novinarima Paula Jokela, učiteljica lokalne škole.

Dodala je kako su se čak zabrinuli da u jednom momentu više neće imati dovoljno učenika u školi, jer u jednom razredu imaju samo tri učenika, što je vrlo zabrinjavajuće.

Gradske vlasti su saopštile da će u periodu od 10 godina za svako novorođenče roditeljima platiti 10.000 eura kako bi podstakli mlade da rađaju što više djece.

Slične pronatalitetne mjere se sprovode u još nekim finskim gradovima koji se takođe suočavaju sa poražavajućom demografskom slikom.

Neki političari u toj skandinavskoj zemlji javno pozivaju žene da rađaju više djece, upozorivši da se zemlja suočava sa sve nižom stopom fertiliteta. Posebno su zabrinuti zbog sve manjeg broja rođene djece kao i zbog sve izraženijeg problema starenja stanovnika.

Kako navode finski mediji, neki zvaničnici u zemlji smatraju da bi se negativni demografski trendovi mogli negativno odraziti i na javne finansije i nacionalnu ekonomiju.

Prema podacima finskih državnih agencija, očekuje se da u narednom periodu u toj zemlji svaka žena u prosjeku rodi 1,32 djeteta, što bi bilo najniže u istoriji Finske.

Prema podacima Ujedinjenih nacija za 2019. godinu, Južna Koreja ima najnižu stopu fertiliteta u svijetu. U toj zemlji trenutno u prosjeku svaka žena rodi 1,1 dijete.

U Kini u prosjeku svaka žena rodi 1,7, u Indiji 2,2, SAD-u 1,8, Njemačkoj 1,6, a u Nigeru čak sedmoro djece. Prema podacima UN-a, globalni prosjek iznosi oko 2,5 djece.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.